Немає держав без громадян

Демократична платформа Народно-демократичної партії (ДП НДП) у своїй заяві гостро засудила спробу ліквідації інституту єдиного громадянства в Україні.

Народні депутати України С.Шевчук, О.Зарубінський і В.Кафарський вважають такі заяви кандидата в президенти В.Януковича та представників його штабу «популістськими і малоперспективними, з огляду на надзвичайно складну і довготривалу процедуру внесення змін до відповідних положень Конституції України». Однак депутати занепокоєні продовженням «хвилі нападу на цей засадничий атрибут державності» з боку Росії.

Демплатформа НДП інформує: «Керівництво нашого північного сусіда після повернення В.Путіна до Москви рішуче приступило, вочевидь, отримавши попередню згоду в Києві, до впровадження подвійного громадянства між РФ і Україною: лишень так можна розцінити намір Держдуми Росії розглянути вже найближчим часом угоду між Росією й Україною про «введение двойного гражданства» та відповідного національного закону».

Автори заяви саме з такими намірами пов’язують також спрощення режиму перетину кордону і лібералізацію умов перебування українців на території Росії, про що недавно запевнив наших телеглядачів В.Путін. «Очевидно, саме в безкраїх українських степах, які скоро можуть стати цариною рекрутування дешевого «гарматного м’яса» для російських політичних авантюр, у Кремлі розраховують розчинити невгамовний біль утрат забутих владою солдатських матерів Росії», – йдеться в заяві ДП НДП.

Депутати нагадують, що «немає держав без громадян», бо «громадянство – не тільки постійний зв’язок між державою і особою», а і категорія, яка «символізує особливі відносини людини і влади, взаємну залежність, відповідальність і захист». За манівцями, наголошують парламентарії, така базова якість не змінюється, особливо, коли йдеться про цілий народ – великий і багатостраждальний.

Представники ДП НДП вбачають у «завзяттях носіїв неоімперських зазіхань» небезпеку для державності України, її унітарності та незалежності.