Несподіванки не сталося

Схоже, американці отримали свого президента. Цього разу значно швидше, ніж чотири роки тому, коли голоси Джорджа Буша та Альберта Гора підраховували та перераховували протягом кількох діб.

Несподіванки, про можливість якої попереджали багато впливових американських бізнесменів та людей шоу-бізнесу, маючи на увазі переконливу перемогу Джона Керрі, так і не сталося. Оголошені війна з тероризмом та встановлення демократії у цілому світі принесли свої дивіденди нинішньому хазяїну Білого дому.

За результатами підрахунку понад 95 відсотків голосів виборців у більшості американських штатах, перевагу отримав головний республіканець Америки.

У США голосують не так, як у більшості країн Європи. Спочатку голосування відбувається досить звичним для кожного українця способом – через бюлетень та урну, а ось далі все залежить, так би мовити, від «вагомості» на політичній карті Америки того чи того штату.

Для повної та переконливої перемоги кандидату в президенти конче необхідно заручитися підтримкою 270 голосів виборців. Під цим слід розуміти отримання довіри не 270 простих американців, яких, до речі, понад 250 мільйонів, а отримання підтримки на зібранні штатів, кожен з яких представлений не однаковою кількістю представників.

Зокрема, «найважливішим» вважається Флорида (27 представників), далі – Пенсильванія (21) та Огайо (20). Упродовж минулої доби Буш взагалі переконливо лідирував, але коли Керрі здобув більшу кількість голосів у Каліфорнії та Пенсильванії, прихильники нинішнього президента почали хвилюватися. Їх врятувала Флорида, де несподівано переміг Буш.

Підсумкова таблиця розподілу голосів між Бушем та Керрі може поповнитись цифрами лише за наступні десять днів, коли надійдуть результати від виборців із важкодоступних прерій штату Огайо та гірських районів морозної Аляски.

На що ж сподівався Керрі? По-перше, на надзвичайну активність «своїх» виборців на обох узбережжях країни. По-друге, на те, що американські військові, стомлені річним перебуванням у гарячих точках Іраку та Кувейту, проголосують саме за нього. Однак військовослужбовці здебільшого виявилися аполітичними: з 60 165 бюлетенів, відправлених до Іраку та Кувейту, 48 935 повернулися незаповненими. Відмовилися проголосувати і 55 відсотків американських військових, що знаходяться на службі в Європі.

До речі, почала надходити інформація з провідних світових ринків про те, що, як тільки зростали шанси Буша, одразу ж піднімався курс долара відносно провідних світових валют. У обмінниках Києва за останню добу курс долара зріс ще на дві копійки. Але, здається, американські вибори тут уже ні до чого…