55 мільярдів обіцянок

Скільки нам заробляти і на що витрачати «кревні», ДОЦІЛЬНІШЕ вирішувати після президентських виборів. Таке рішення вчора прийняли народні депутати. Слухання законопроекту про Державний бюджет на 2005 рік відкладено до 30 листопада.

Цю ідею підтримали 230 із 440 зареєстрованих у сесійній залі парламентаріїв. Основний мотив – не допустити політизації бюджету. Щоправда, аргументи в кожної політичної сили були різні. Опозиція продовжує доводити, що обіцяні Віктором Януковичем підвищення пенсій, зарплат, роздача автомобілів малозабезпеченим верствам населення та інші соціальні блага – не більше, ніж піар-акція провладного кандидата у президенти. Богдан Костинюк («Наша Україна») назвав це підкупом виборців, оскільки не знайшов у запропонованому урядом законопроекті джерел фінансування цих виплат.

Натомість Валерій Коновалюк («Регіони України») не хоче допустити упередженості щодо Януковича. Причиною затягування бюджетних «пологів» він вважає голову профільного комітету «нашоукраїнця» Петра Порошенка, який нібито замість висновку щодо законопроекту подав тільки порівняльну таблицю пропозицій різних політичних сил, часом взаємовиключних. Цю думку підтвердив і представник Мінфіну. Тим часом Петро Порошенко заявляє, що висновки комітету були схвалені на його засіданні ще 19 жовтня. «Слава Богу, після цього Віктор Янукович не додав нічого до 55 мільярдів порожніх обіцянок. Тим більше, вже явно не йому їх виконувати».

Об’єднаний соціал-демократ Нестор Шуфрич упевнений, що «майбутнє виборів уже зрозуміле», але також виступав за відкладення розгляду бюджету. Комуністи свою позицію пояснили тим, що не можуть голосувати за антинародний законопроект і принагідно кидали камінці в город опозиції. Діставалося не лише її лідеру. Юрій Соломатін (КПУ) висловив обурення тим, що «по сесійній залі вільно прогулюється людина в червоній краватці і з червонуватим прізвищем, яка, за повідомленням української преси, є громадянином Ізраїлю». Важко сказати, що більше зачепило нардепа. Чи те, що носій кольорової символіки комуністів Євген Червоненко належить до фракції «Наша Україна». Чи його заява: «Я був і буду українським євреєм, і цим пишаюся».

Про політичні симпатії між двома турами президентських виборів можна судити не лише за висловлюваннями, а й за тим, хто як натискає кнопки. Однаково голосували «Наша Україна» і БЮТ, а також соціалісти, група «Центр» та позафракційні.