Тепловізор – замість ворон

Чим нас лишень не дивують науковці, створюючи дивовижні речі, які постійно удосконалюють наш побут! От нещодавно, приміром, вони створили дивовижну річ – тепловізор. Ні, ні! Він нічого спільного не має з телевізором!

Аби докладніше довідатися про новий диво-пристрій, я звернулася до фахівців спецiального конструкторсько-технологiчного бюро з дослiдним виробництвом (СКТБ з ДВ) Інституту фізики напівпровідників НАНУ, які брали безпосередню участь у його створенні. Заступник директора з питань науки цієї установи Володимир Маслов розповів, що тепловізор можна використовувати всюди. Особливо корисним він буде в медицині, бо здатен автоматично підтримувати потрібну температуру, наприклад, в операційних. Науковець зауважив, що прилад не лише контролює, а й одразу виявляє будь-які втрати тепла. Аби вказати на величезну значущість тепловізора, пан Маслов навів такий приклад: на даху академії МВС постійно (особливо взимку) сидять зграї ворон. Він пояснив, чим покрівля приваблює птахів. Вона тепла. «Напевно, через погану теплоізоляцію даху або несправності тепломережі академія гріє небо, а не приміщення, – пояснив він. – А тепловізор може одразу виявити, де пошкоджено систему опалення і де втрачається тепло!». Тож краще виявляти втрати тепла не за допомогою ворон, а використавши сучасну техніку.

ДО РЕЧІ

Нині тепловізори успішно використовують у Москві. Ними обладнують вертольоти, які облітають місто. Таким чином контролюють стан теплотрас, будівель та інших об’єктів, визначають місця пошкоджень тепломереж, виявляючи найменші зміни температури. Оскільки запобігти аварії дешевше, ніж її усунути. Зрозуміло, що таким чином економляться значні кошти. Києву теж не завадило б якнайшвидше запровадити таку інновацію.