Зберігайте тільки здорові бульби

Картопля – основний продукт нашого харчування, тому слід створити оптимальні умови для її зберігання. Адже під час зберігання унаслідок виникнення хвороб можна втратити весь урожай.

Фузаріоз чи суха гниль

Збудниками цієї хвороби є гриби роду Fusarium. Най-швидше пошкоджуються бульби підв’ялі, переохолоджені, механічно пошкоджені, а також уражені іншими хворобами чи шкідниками. Зазвичай це проявляється через 2-3 місяці після збирання врожаю. На бульбах з’являються трохи вдавлені сіро-бурі плями, які потім збільшуються та вкриваються білим, жовтим чи рожевим нальотом. Шкірка у вражених місцях зморщується, виникають характерні складки. Бульби стають трухлявими, сухими, часто всередині утворюються порожнини, заповнені білим міцелієм гриба.

Збудники хвороби найчастіше потрапляють у підвали разом із землею, що прилипла на бульби, особливо, якщо перед засипанням нового врожаю не очистити їх належним чином. Сприяють розвитку хвороби високі вологість та температура повітря. Дуже небезпечними є різкі коливання температури та вологості повітря, бо це призводить до виникнення краплин води на бульбах.

Як захистити бульби від цієї хвороби?

Закладайте на тривале зберігання тільки здорові, не пошкоджені механічно та вчасно зібрані бульби.

Не допускайте переохолодження чи самозігрівання картоплі під час збирання та транспортування.

Насіннєву картоплю перед закладанням у підвали озеленіть протягом 7-10 днів. Соланін, що утвориться під дією світла, запобігатиме розвитку хвороби.

 Не допускайте відпотівання верхнього шару картоплі. Для цього на початку зберігання, коли бульби дихають найінтенсивніше, можна накрити їх шаром сухої соломи, але потім (через 3-4 тижні) не забудьте її забрати.

У зимовий період не рекомендують перебирати та сортувати картоплю, оскільки це призводить до її травмування та поширення хвороби на здорові бульби.

Фітофтороз

Збудник цієї хвороби – гриби роду Fhytophthora. Вона проявляється уже під час вегетації картоплі, особливо масово вражає рослини, наприкінці цього процесу, якщо  велика кількість опадів та вологе повітря. Пам’ятайте, що вражаються хворобою тільки ті бульби, що знаходяться близько до поверхні та погано підгорнені. Через 14-20 днів на них з’являються бурі чи сіруваті плями, тверді на дотик. Якщо розрізати таку бульбу, під цими плямами тканина також буде бурою.

Розвитку хвороби сприяє підвищена температура повітря у сховищі. І ще важлива деталь: під час зберігання хвороба розвивається тільки у вражених бульбах.

Як захистити бульби від хвороби?

Для запобігання розвитку фітофторозу вирішальне значення має сортування картоплі перед закладанням її на тривале зберігання. Краще його провести два рази. Бульби із  вираженими ознаками хвороби видаліть ще під час збирання. Зібраний урожай насипте у невеликі купи і залишіть на 20-22 дні. Це так званий провокаційний період, упродовж якого проявляється прихована інфекція. Після цього уважно огляньте картоплю ще раз і тільки тоді закладайте на зберігання. Не забудьте навесні ще раз відсортувати картоплю, бо вражені бульби – основне джерело інфекції.

Старайтеся перед висаджуванням картоплі попередньо проростити її, це дасть змогу отримати врожай до масового розвитку фітофторозу.
 

Підгортаючи картоплю, всі бульби накривайте шаром землі 10-12 см, це значно зменшить ризик враження хворобою.

Своєчасно обприскуйте картоплю розчинами дозволених препаратів.

За 8-15 днів перед збиранням урожаю скосіть бадилля і в жодному разі не залишайте його на ділянці.