Місяць негоди

У листопаді на широті Києва бувають порівняно теплі дні, коли температура підвищується до 15-19о тепла, 1926 року 1 листопада вона досягла 23о. Особливо стійкою негода буває, коли на Київщину тривалий час надходить тепле і вологе повітря з Атлантики або Середземного моря. Небо стає похмурим, а опади – затяжними. Хмарність у листопаді близька до максимальної (на фоні всього року): переважають низько-навислі шаруваті хмари, які, опускаючись аж до землі, утворюють непроглядні тумани. Недарма ж в народі кажуть: «Листопад – сутінки року», «Холодний батечко жовтень, а листопад і його переохолоджує». Ось що розповіла про природу керівник групи середньострокових прогнозів Укргідрометцентру Наталка ГОЛЕНЯ.

Листопад прокладає місток від осені до зими. Візити арктичного повітря у цей час цілком закономірні. 1983 року морози прийшли до нас 12 листопада і утримувалися майже до кінця місяця. Від жовтня до листопада відбувається інтенсивне зниження температури – у середньому на 6-8 градусів. У середині листопада відбувається перехід середньодобової температури повітря через 0о. Мінімальна температура у цьому місяці може становити 22о морозу, як це було 26-27 листопада далекого 1890 року. При цьому виправдовується народний вислів: «Листопад – вересню онук, жовтню – син, а зимі – рідний брат».

Усе рідше світить сонце, а похмурі дні схожі на довгі присмерки. То сніг піде, то знову зарядить нудний дощ. Нерідко спостерігаються ожеледиця, налипання мокрого снігу та хуртовини, але місячні суми опадів менші від жовтневих, що пояснюється надходженням континентального вихолодженого повітря. У ясні тихі ночі проявляються особливості мікроклімату великого міста. Наявність ТЕЦ при великій щільності забудови створює додаткове тепло. Тому в центральній частині Києва може бути на 7о тепліше, ніж на його околицях.
Зимовий відпочинок настає у рослин. І хоч рік на рік не схожий, з другої половини листопада починається стійке промерзання ґрунту, утворюється сніговий покрив.

Минулорічний листопад був у цілому прохолодним та сухим, але вологим та теплим на початку та в кінці.

Цього року середня місячна температура повітря очікується у межах норми (1о тепла), опадів випаде дещо більше норми.