Екологічний контроль гарантує

Днями в Державному управлінні екології Києва відбувся брифінг першого заступника начальника управління Володимира Ольшевського, де було розглянуто два питання: стан внутрішніх водойм у столиці та екологічна експертиза у межах міста.

Хоч як дивно, екологічний контроль в особі управління твердить, що стан малих річок й озер у Києві останніми роками поліпшився. Основні забруднювачі води – нафтопродукти й органіка – у межах норми. Таких результатів вдалося досягти завдяки суворішому контролю за викидами автозаправок і підприємств, зазначив Володимир Ольшевський. Планується також спорудження нових очисних споруд на Оболоні. Стара система водоочищення хоч і працює, проте, на думку Ольшевського, її робота все ще бажає кращого.

Управління екології вже порушило питання про реконструкцію Бортницької станції аерації і економічне обґрунтування цього проекту направило до Кабміну, проте прогнозувати дату початку відновлювальних робіт поки що не береться. «Бортницька станція справляється з об’ємами стоків столиці, – зазначив Володимир Миколайович, – а про початок її ремонту можна буде говорити тільки тоді, коли Кабмін виділить кошти».

Проте об’єми ще не означають якості очищення. Приміром, на тому ж озері Вирлиця, що неподалік станції, за даними управління екології, зафіксовано велику кількість органічних відходів, які, як відомо, стікають саме з Бортничів. Про річки Либідь і Дарницю, які вже давно перетворилися на каналізацію, чомусь теж говорять, що рівень забруднення тут можна назвати помірним.

Основними ж порушеннями екологічних норм у Києві, за словами начальника експертизи та аудиту Валерії Карабут, є недотримання Водного та Земельного Кодексу України будівельними організаціями. Ці порушення пов’язані передусім з відсутністю інвентаризації земель заповідного фонду, коли нечітко визначено межі заповідників, і різним трактуванням законності поводження із прибережною смугою Дніпра.