Про оновлення, орендну плату й ціни

Наприкінці минулого тижня міський голова «ревізував» п’ять столичних ринків. Свідками цього були й кореспонденти «Вечірнього Києва».

«Троєщина»

Тут ніщо не нагадувало про недавню трагедію. Навпаки. Все тут оновилося стараннями засновника Андрія Михалка та директора Сергія Матюхи. Деяку тривогу працівників викликало повідомлення про майбутнє масштабне будівництво: чи не втратять робочі місця? Ні, запевнив Олександр Омельченко. На час реконструкції не буде ліквідовано жодного робочого місця. Натомість з’явиться великий торговельний комплекс площею близько 150 тис. кв. м. Він зводитиметься, починаючи із травня наступного року, у п’ять етапів. Характерно, що з переходом торгуючих «під дах» орендна плата за місце не збільшуватиметься. Головний архітектор Києва Василь Присяжнюк на наше прохання так прокоментував майбутнє будівництво:

– Заплановано зведення двох торговельних комплексів, висотного паркінгу на 1500 автомашин. Буде й готельно-офісне приміщення. Будівництво вестиметься приблизно п’ять років і обійдеться у більш як 100 млн. грн. З міського бюджету коштів не залучатимуть – це будуть гроші інвесторів і кредити.

«Лівобережний»

Дуже компактний ринок біля однойменної станції метро невдовзі буде розширено. Про це повідомив Олександр Олександрович, тільки-но встиг зайти на територію: ринку буде передано і 5-поверховий будинок, де згодом відкриють перукарню, готель, кафе та пральню. На «Лівобережному» мерові сподобалося. «Стан ринку добрий, якість товарів висока, асортимент багатий, – зазначив міський голова. – Є одне питання – ціни на м’ясо. Люди справді торгують тим, що самі вирощують. Проте питання по м’ясу вирішуватимемо у комплексі. Щосуботи і щонеділі проводитимемо у різних районах Києва ярмарки. Місто наситимо м’ясом. Тож невдовзі ажіотаж спаде».

А на ринку «Відрадненський», до речі, не встиг Олександр Омельченко спитати, почім сало, а продавець відповісти, що по 15 гривень, як жінка-покупець сказала: «Бреше! Тільки-но по 22 гривні продавала!» Відбувся короткий діалог, і почалася торгівля салом по 15 гривень. Бачу, як на ваги поклали шмат вагою понад 5 кілограмів. Пізніше, коли ми вже від’їжджали від ринку, до мера підійшла жінка: «Олександре Олександровичу, я вам дуже вдячна! Я ж встигла купити сало по 15 гривень! А зараз воно знову по 22».

«Володимирський»

Тут Олександра Омельченка зустрічали хлібом-сіллю і буквально засипали чудовими квітами. Народного мера обступили з усіх боків і супроводжували по торгових рядах. І знову міський голова цікавився цінами на м’ясо. Хоча й про плани розвитку ринку спитав у директора Олександра Бердикова. Найбільше всіх цікавило, чи не зноситимуть ринок, як це сталося з філією на Либідській площі. Міський голова всіх заспокоїв: «Самі подивіться, як оновили робочі місця. Директор обіцяв ще й вимостити доріжки, аби калюж не було».

«Відрадненський»

Посеред ринку побудовано великий триповерховий павільйон – незабаром він прийме перших продавців і покупців. Побудували його підприємства за власні кошти та банківські кредити. На реконструкцію вже витратили 7 млн. грн. На черзі – будівництво комплексу, де торгуватимуть м’ясом та молочними продуктами. А потім з’явиться двоповерховий паркінг на 800 машин.

Щоправда, ціни на «Відрадненському» виявилися трохи вищими, ніж там, де ми вже побували. Можна це й зрозуміти: до найближчого конкурента їхати далеченько. А попит породжує пропозицію.

«Лук’янівський»

Цей ринок – поряд зі жвавою вулицею Мельникова і станцією метро. Людей тут завжди багато. Те, як «Лук’янівський» із брудного базару перетворювався на ринок, бачили всі. Тутешній м’ясний павільйон став справжньою окрасою і прикладом для інших. А в колишніх м’ясних рядах торгують молочними продуктами і п’ють каву. Але крапку в реконструкції ще не поставлено. Вона завершиться до кінця наступного року.

* * *

У планах столичної влади – перетворити всі міські ринки на осередки цивілізованої торгівлі. Саме такий підхід привабить до Києва виробників сільськогосподарської продукції. Вигоди очевидні: ціни стануть нижчими, а стихійна торгівля поступово зникне.