Нервова мовчанка ЦВК

Вибори продовжуються. Про них говорять на вулиці, у тролейбусах і магазинах, з голубих екранів та парламентської трибуни. Лише Центрвиборчком чомусь замовк, не оприлюднивши ще шести відсотків навіть попередніх даних.

«Шпигуни» розсекретили «таємницю»

Учора у Верховній Раді чекали на голову ЦВК Сергія Ківалова. Але той на «килим» до парламенту відрядив свого заступника, бувалого й досвідченого чиновника цієї структури Ярослава Давидовича. Він зумів прозвітувати так, щоб уникнути гострих нарікань на свою адресу як з боку опозиції, так і від провладних фракцій.

Нашоукраїнець Юрій Ключковський поінформував, що сайт ЦВК припинив працювати саме тоді, коли результати голосування за Ющенка і Януковича майже зрівнялися. За його словами, у ЦВК уже є дані 97% протоколів: у неоприлюднених 3% буцімто перемагає Ющенко, а отже, виходить у переможці першого туру. Проте ЦВК мовчить. Натомість, як каже Ключковський, до ЦВК надходять, так би мовити, «уточнені» протоколи з регіонів, де «йде фальсифікація так званих остаточних даних». Нестор Шуфрич теж «розсекретив» наразі таємні відомості з ЦВК, але в іншій «інтерпретації». Цей есдек знає про 98% протоколів і про те, що, мовляв, розрив між Януковичем і Ющенком збільшився і становить вже понад відсоток. Заступник голови ЦВК був менш обізнаним з даними… ЦВК. Але не сперечався ні з тим, ні з тим. Зізнався лише, що «інформація продовжує надходити, але вона ще опрацьовується». ЦВК отримала 129 протоколів від ТВК і приступила до їх перевірки.

В.Коновалюк з «Регіонів України» похвалив ЦВК, яка, «незважаючи на тиск, професіонально виконує свої обов’язки». «Регіонал» вимагав засудити нашоукраїнців, які «зірвали засідання ЦВК 23 жовтня і не дали змоги проголосувати сотням тисяч виборців, що проживають у Росії». Я.Давидович відповів, що не коментуватиме рішення Верховного Суду (саме ВС, як відомо, визнав незаконним рішення про збільшення кількості виборчих дільниць в РФ). Коли хтось із читачів пильно стежив за інформацією з Росії, то довідався: і на отих чотирьох дільницях нікому було голосувати. А що було б, якби їх там відкрили 420? Василь Гаврилюк з «Центру» заступився за нашоукраїнців і дорікнув Коновалюку. Він сказав, що бійки біля ЦВК не сталося б, аби за тиждень до виборів комусь не закортіло створити 420 дільниць в Росії. Цього, за словами Гаврилюка, просто нереально було зробити: скажімо, навіть в Україні на формування дільничих комісій, пошуку приміщень пішло значно більше часу. Тобто російські дільниці планувались лише для «галочок»… Чи «хрестиків» у виборчих бюлетенях.

Незважаючи на ці аргументи, майже кожен провладний депутат згадував події 23 жовтня, ніби лише щоб їх засудити прийшов до ВР представник ЦВК. Давидович переадресовував такі репліки до правоохоронних органів, що дратувало їх авторів. Дратувало колишніх «більшовиків» і те, що представник ЦВК схвально відгукнувся на пропозицію Володимира Литвина унеможливити так звані каруселі з відкріпними талонами у другому турі, проставляючи відмітки у паспортах виборців під час голосування.

За інформацією Юлії Тимошенко, у виборчих списках не знайшли своїх прізвищ здебільшого люди до 40 років, тобто та категорія виборців, яка, згідно з соцопитуваннями, є основою електорату Ющенка. Опозиціонери також дослідили, що у списках не було тих, хто раніше свідомо поставив свій підпис у підписних листах за кандидата від «Сили народу». Я.Давидович пообіцяв, що «повторне голосування відбудеться за уточненими списками». Попри це Олександр Зінченко закликав виборців «перевірити себе у списках і зробити остаточний вибір 21 листопада». Він виголосив заяву від коаліції «Сила народу», де йдеться, що «навіть за даними ЦВК Ющенко є переможцем виборів і беззаперечним національним лідером», за якого проголосували виборці 16 областей України. У заяві спростовується два міфи: про «непереможність влади» і про «безсумнівні переваги провладного кандидата». За словами віце-спікера ВР, «ЦВК припинила підрахунок голосів, не наважуючись визнавати Ющенка переможцем». Він каже, що «влада програла, навіть не змогла намалювати своєму кандидатові перемогу у першому турі».

У центрі уваги – ліві

Тим часом – мова про другий тур. І Янукович, і Ющенко поглядають на голоси соціалістів та комуністів. Учора позиція останніх була такою. «Ми не визнаємо цифри ЦВК. Не факт, що Янукович переміг, не факт, що Ющенко програв», – заявив Олександр Мороз. Він сказав, що соціалісти готові до переговорів з «Нашою Україною» – «не керуючись амбіціями чи прагненням посад, а відстоюючи позицію народу». Петро Симоненко не виступав, а позицію КПУ висловив С. Гмиря: «Наш лозунг – Україна без Януковича і Ющенка! Вони належать до двох угруповань кримінального капіталу. Вони воювали між собою, але головний удар був спрямований проти комуністів».
О. Зарубінський з НДП сказав: «Для мене зрозуміло, що переміг Ющенко, інакше ЦВК оголосила б результати виборів. У другому турі багато що залежить від поведінки лівих. Ментальність морозівського електорату така, що до 80 його відсотків голосуватиме за Ющенка. Електорат Симоненка теж зорієнтований проти влади, але й налаштований проросійськи. Якраз на нього й орієнтовані були відповідні заяви Януковича. Проте більшість таких уже в першому турі перейшла до Януковича».

Юрій Костенко інформував, що Ющенко веде переговори з Соцпартією. «Наша Україна» готова після виборів провести політреформу «разом із Морозом» і навіть узяти за основу проект соціалістів. Про політреформу знову заговорили і в команді Януковича. С. Гавриш, зокрема, заявив: «Янукович готовий підписати політичну угоду з партнерами щодо підтримки політреформи. З приводу цього сьогодні завершився діалог з Морозом, завтра буде розмова з Адамом Мартинюком». Проте ця інформація, м’яко кажучи, не зовсім відповідала дійсності. Довірена особа Мороза Юрій Луценко був дуже здивований, почувши від журналістів про «переговори» Гавриша. Луценко разом із журналістами підійшов до останнього і попросив повторити озвучену перед багатьма телекамерами інформацію. І Гавриш прорік: «Ніхто ні з ким не зустрічався, це була моя особиста зустріч». А Луценко додав: «Гавриш до Мороза вже два роки не заходить…»