Кохання – як медуза на сонці

Рената Литвинова, одна з найбільш модних та яскравих постатей російського кінематографа, приїхала до Києва презентувати власний режисерський дебют – стрічку «Богиня: як я покохала». Прем’єра  відбулася у рамках кінофестивалю «Молодість». Уже з цього тижня картину можна побачити в трьох київських кінотеатрах.

Головна героїня стрічки – слідча Фаїна, холодна та нещаслива жінка, яка знайомиться з дивним професором (Максим Суханов) та вперше у житті божеволіє від кохання. Рената Литвинова – режисер, продюсер, сценарист стрічки – виконала головну роль. «Мені було комфортно як режисеру працювати із собою як із акторкою: я не влаштовувала істерик, не запізнювалася на зйомки та й гроші зекономила».

«Богиня» – фільм про кохання, яке «розпадається, як медуза на сонці». «Це дуже банально, але найважливіше в житті – кохання, – каже пані Рената. – Жахливо, коли людина позбавлена цього почуття. Не бачу сенсу в тому, аби спілкуватися з такою».

Зараз пані Литвинова та знімальна команда фільму «Богиня» здійснюють тур на його підтримку: до Києва прилетіли із Владивостока, попереду – ще сім міст центральної Росії. У Москві, до речі, прокат фільму подовжили на один місяць, а деякі кінотеатри – на два. Це неймовірний успіх, адже «Богиня» – кіно авторське, некомерційне.

«Треба вміти працювати з прокатниками, – відкрила таємницю Литвинова. – Я їм кажу: врятуйте моє життя, візьміть картину в прокат... Загалом, пошук грошей на кіно – жахливе та болюче заняття, але вся інша робота над фільмом приносить задоволення».

Півроку тому Рената почала грати у МХАТі – Раневську в п’єсі «Вишневий сад» і зараз навіть уклала контракт з театром.

Популярність, зізнається  Рената Литвинова, не допомагає в особистому житті. «Нав- паки, у мене постійно є почуття провини, що не встигаю спілкуватися з близькими людьми».

У Ренати з другим чоловіком Леонідом 2001 року народилася донька Уляна. Чоловік Литвинової до кіно cтосунку не має: «Він просить казати, що він інженер».

Акторка живе у Москві, але страшенно не любить це місто: «Старі будинки знесли, скрізь турецькі новобудови... Мені всюди комфортно, окрім Москви. Ось Київ, наприклад, – чудове, затишне, справді європейське місто».

Цього року, крім зйомок «Богині», Рената Литвинова виконала головну роль у фільмі «Настроювач» української режисерки Кіри Муратової. Ця роль – логічне продовження співробітництва двох митців.

«У фільмах Кіри Муратової зіграю все, що завгодно, – каже пані Литвинова. – Вона, на мою думку, найголовніший режисер сучасності, «крутіша» за всіх молодих. Картина «Настроювач» – справжній шедевр. Я плакала, коли його дивилася. Під час показу у Венеції фільму влаштували 15-хвилинну овацію».