Три вакансії на одного

Завдяки значному підвищенню економічного потенціалу столиці, у місті постійно збільшується кількість робочих місць. Тож не дивно, що Київ серед інших регіонів України займає перше місце з працевлаштування безробітних.

Із початку року в Київській службі зайнятості зареєстровано приблизно 19 тисяч осіб. Офіційний рівень безробіття, лише 0,43 відсотка, серед працездатного населення, – найнижчий показник у державі. Начальник Головного управління праці та зайнятості КМДА Тетяна Кисільова розповіла «Вечірці», що у Києві на одного безробітного нині припадає три вакансії, тоді як по Україні – 6-7 осіб претендують на одне робоче місце.

Порівняно із минулим роком у півтора раза зросла кількість звернень громадян до столичного Центру зайнятості. На початку жовтня база центру містила  понад 26 тисяч вакансій.  Його  послугами за останніх 10 місяців скористалися майже 41 тисяча осіб, з яких працевлаштовано 23,3. Загалом уже з початку року, послугами центру скористалися майже 90 відсотків зареєстрованих безробітних столиці, працевлаштовано кожну другу особу, по Україні – кожну третю. Кожен п’ятий працював на тимчасових оплачуваних громадських роботах (по Україні кожен сьомий). Безплатно пройшов професійну підготовку, перепідготовку або підвищив кваліфікацію кожен сьомий зареєстрований у службі зайнятості столиці (по Україні – кожен 16-й).

У Києві постійно зростає кількість робочих місць, із початку року створено  понад 28 тисяч. Окрім цього, ще 16 тисяч робочих місць створено шляхом укладання трудових угод між найманими працівниками і підприємцями. Приблизно 900 киян скористалися правом отримання одноразової допомоги із безробіття для відкриття власної справи.

Заступник директора – начальник відділу організаційної роботи Київського міського центру зайнятості Людмила Мушинська зауважила, що подавати вакансії до центру зайнятості можуть лише юридичні особи (підприємства організації та установи), яких у столиці зареєстровано 127 тисяч. «А якщо з них вирахувати банкрутів і тих, хто не співпрацює зі службою зайнятості, не сплачує внесків на загальнообов’язкове соціальне страхування від безробіття, то залишається майже 89 тисяч потенційних роботодавців», – пояснила вона.  Аби швидко та якісно виконувати їх запити, розроблено та впроваджено картку замовлень, за якою роботодавці можуть отримувати безоплатні послуги. Зокрема, йдеться про підбір кадрів, шляхом професійної підготовки безробітних, участь у семінарах-тренінгах, які організовують для представників підприємств із питань кадрової політики. А за допомогою новітніх інформаційних терміналів Центру зайнятості, роботодавці мають доступ до загальноміської бази даних,  можуть замовити послуги на комплектування підприємства кадрами, розмістити вакансії та сюжети про підприємство в засобах масової інформації.

Наступного року планується працевлаштувати майже 24 тисячі безробітних. На ринку праці Києва очікується подальше закріплення та розвиток позитивних тенденцій: збільшення кількості звернень від безробітних, зростання попиту на робочу силу та поліпшення умов для самостійної підприємницької діяльності.