Падолист та сміттєпад

Крок за кроком наближається до завершення осінній місячник з благоустрою. Тож райони поспішають чимскоріш впорядкувати парки та сквери, двори та вулиці, стежини й доріжки. Добре над цим попрацювали у Шевченківському та Оболонському районах, старання яких днями оцінювала спеціальна комісія із представників столичної влади.

Хоча погода була хмарною і накрапав дощ, проте у центрі столиці все ж активно тривали роботи з благоустрою. Працівники у помаранчевих спецівках знову й знову згрібали опале листя, яке їм, мабуть, уже снитиметься вночі. Перший заступник голови Шевченківської РДА Віктор Вакараш гордовито зауважив, що тут постійно доглядають зелені насадження, а завдяки автоматизованій системі поливання комунальникам влітку вдалося врятувати їх від спеки. Тож приємно було спостерігати, як золотаве листя опадало на зелений, а не зіржавілий килим. Але, за словами пана Вакараша, всю красу центрального району столиці псують посірілі від давності, закинуті недобудовані споруди, яких тут близько тридцяти. «За зеленими, інколи розваленими огорожами – неприємне видовище – забутий будмайданчик із чагарниками та сміттям, що аж ніяк не радує око перехожих», – зітхнув він. Ще одна проблема району, де розташоване 71 велике промислове підприємство та понад півсотні різних посольств та консульств, – навала авто, яким ніде паркуватися. Тож більшість тротуарів обліплені машинами, що не дуже тішить перехожих. Проте вулицею Ванди Василевської можна пишатися: ошатні газони з візерунками, що розділяють проїжджу частину, привернуть увагу кожного.

Проїжджаючи Бабин Яр, пан Вакараш зазначив, що наступного року встановлять тут автоматизовану систему поливання. У парку з дитячою залізницею незабаром з’явиться сучасний розважальний комплекс для малечі. Парк «Нивки» – теж під пильною увагою. Невдовзі його реконструюють і створять чудову зону для відпочинку. А от до Сирецького гаю, який перетворився на ліс, черга ще не дійшла. Але про нього не забули, і комунальники постійно вигрібають звідти величезні купи сміття, що з’являються невідомо звідки.

Комісія не оминула й приватного сектору району, який налічує понад 1400 будинків. «На жаль, прилеглу територію чомусь доглядають лише 20 відсотків мешканців, решті, схоже, байдуже», – зауважив пан Вакараш.

Делегація поволі наближалася до Оболоні – величезної промислової зони і району затишних та чепурних новобудов. Перший заступник голови Оболонської РДА Вадим Ягодка зауважив, що нелегко пильнувати за територією на 310 квадратних кілометрах, де проживає 307 тисяч населення. Звичайно, пишатися є чим – ошатні площі та чепурні новобудови, що ведуть до красивої набережної… «А озеро Вербне – одне з найчистіших не лише в столиці!», – наголосив пан Ягодка. Проте не обходиться й без негативу. На Мінському масиві, приміром, старі багатоповерхівки з облупленими фасадами потребують негайного ремонту. А стихійна торгівля на тротуарах – як кістка у горлі! І не лише для цього району. Неприємним видовищем усіх вразила вулиця Петра Дегтяренка, яка скоріше нагадує сміттєзвалище. «Постійно боремося з несанкціонованим скиданням відходів не лише тут, а й у Пущі-Водиці, куди звідусіль звозять непотріб», –  прокоментував пан Ягодка. Але, наближаючись до Оболонської адміністрації, картина кардинально змінилася: замість куп сміття, обіруч відкривалися казкові пейзажі.

Підбиваючи підсумки оглядин, начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Києва Сергій Рюмшин запропонував активізувати роботу комунальних служб, щоб і зимові замети не стали для них несподіванкою.