Зроби до кінця те, що можеш зробити

Проголосувавши у день виборів увечері, як і закликали, пішла на свою дільницю, що на Печерську, почути інформацію про підрахунок голосів. Ні з ким попередньо не домовлялася, пішла сама. Яке ж було приємне здивування, коли нас, свідомих виборців, виявилося під дільницею до десятка! Було кілька подружніх пар, всі – люди переважно середнього віку. Звісно, ми виявилися однодумцями, перезнайомилися. Крізь скло нас могли бачити члени комісії – гадаю, це було важливо: дати їм сигнал, що тут є ті, які свідомі виконання свого обов’язку виборця до кінця. Такої радості співпереживання і взаєморозуміння не знайомих раніше між собою людей давно не знала! Байдужість бо громадян  породжує можливість будь-яких фальсифікацій!

Підрахунок голосів і складання протоколу на нашій невеличкій дільниці дуже затяглися: із 20 години до 1 години 30 хвилин. Але ми стояли до кінця. Довідалися від членів комісії, коли  вони вже мали право на оприлюднення даних: з 1328 виборців проголосувало 961, із них – 526 голосів віддано за Віктора Ющенка, 161 голос – за Віктора Януковича.

Тут-таки пригадалося, як 2002 року у Швеції відбувалися парламентські вибори. Нашій українській делегації, що виявила бажання бути при підрахунку голосів, без попередніх  процедур надали таку можливість. Ми зайшли на одну з дільниць Стокгольма просто «з вулиці» і спостерігали. Ніхто не озирався на нас із підозрою в очах. Київські ж міліціонери на нашій дільниці, звісно, цікавилися, хто прийшов під вікна. Наш народ тільки вчиться довіряти собі. А владі? Тільки спільними зусиллями можемо дорости до політично зрілої нації.