Паритет двох Вікторів

Українського хеловіну не відбулося. У виборчу ніч можна було спокійно курсувати пішки між штабами кандидатів і прес-центрами. Хрещатиком прогулювалася доповідач по Україні від Парламентської асамблеї Ради Європи, відомі політики, журналісти  і навіть зірки естради.

…Прес-центр в УНІАН почав працювати ще о 14:00 31 жовтня, але справжня хвиля репортерів накотилася о 20:00, коли оприлюднили перші дані екзит-полу. У штабі опонента в той же час надавали інформацію з точністю до навпаки.

Юлія Тимошенко у прес-центрі УНІАН заявила, що ЦВК працює на Януковича, а бандформування по всій Україні докладають зусиль, аби викрасти бюлетені. Натомість спостерігачі від СНД розцінили її виступ на «5 каналі» як незаконну агітацію на користь Ющенка. Крім того, лідер БЮТ стверджувала, що «близько тисячі осіб пересуваються за визначеним маршрутом, маючи на руках до тридцяти відкріпних посвідчень». Але пані Тимошенко була впевнена, що перевага Ющенка настільки велика, що ці порушення істотно не вплинуть на результат.

Оригінальну інформацію надав Андрій Сухоруков, який моніторив голосування у місцях позбавлення волі. На Донеччині за Януковича проголосували 97 відсотків ув’язнених, у Дніпропетровській – 91 відсоток. Уподобання севастопольських засуджених поділилися приблизно порівну між двома кандидатами, а у Львові Ющенко серед такого специфічного електорату випередив основного конкурента майже на десять відсотків.

Штаби двох Вікторів у виборчу ніч працювали за різними стилями. По-перше, на Іллінській, 9 (штаб Ющенка) було значно більше журналістів, і їм майже ніколи було нудьгувати. Постійно виступали популярні виконавці, оприлюднювалися свіжі дані стосовно паралельного підрахунку голосів і порушень виборчого процесу. У Януковича також час від часу відбувалися брифінги політиків, але загалом в атмосфері панувала якась непевність. Скажімо, оприлюднюючи результати досліджень певних соціологічних служб, народний депутат Богдан Губський не міг пригадати їхніх назв. А лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук після розлогого порівняння цієї кампанії зі своєю власною повідомив, що Янукович неодмінно переміг би вже в першому турі, якби явка виборців була вищою. А хіба понад 70 відсотків по Україні – це мало?

Використані в перегонах медіа-технології представники моніторингових організацій назвали «витягнутими з нафталіну», оскільки сумнозвісні «темники» використовувалися ще за часів холодної війни.

О десятій годині ранку Комітет виборців України (КВУ) оприлюднив результати проведеного ним паралельного підрахунку голосів. Голова правління КВУ Ігор Попов висловив здивування, що через 14 годин після закриття всіх виборчих дільниць ЦВК не надала остаточних даних про результати голосування. Він пояснив це або непрофесійністю комісії, або можливими фальсифікаціями. Паралельний підрахунок – це фіксація даних протоколів певних дільничних комісій. За методом випадкової вибірки КВУ обрав півтори тисячі дільниць, тобто близько п’яти відсотків від загальної кількості. Явка, за результатами комітету, практично збіглася з даними Центрвиборчкому. А от рейтинги двох основних кандидатів стали сенсацією: обидва набрали по 39,6 відсотка. Різниця становила 24 голоси, тож КВУ вважав навіть некоректним говорити, на чию користь. Таким чином громадська організація заперечила інформацію обох штабів, адже, за словами Ігоря Попова, великого розриву між обома Вікторами бути не могло.