Демократичні сили перемогли

До ранку горіло світло у вікнах прес-центру Віктора Ющенка, що відкрився в день виборів. До вечора туди поступово стали стікатися журналісти і після закриття виборчих дільниць, як то кажуть, уже яблуку не було де впасти. Не поспішали додому й кияни, які зібралися біля прес-центру й слідкували за перебігом подій, які транслювалися на моніторі, встановленому на вулиці.

…О 20.00, одразу після закриття всіх виборчих дільниць, оголошують перші результати кількох альтернативних екзит-полів. Спочатку подають підсумки опитування, проведеного консорціумом соціологічних фірм, до якого входять КМІС, центр «СОЦИС», центр імені О. Разумкова та центр «Соціальний моніторинг». Згідно з даними таємного екзит-полу, Віктор Ющенко випереджає Віктора Януковича на 8 відсотків, а згідно з відкритим опитуванням – на 2 відсотки. Увесь зал прес-центру зривається оваціями. Ще більше вразили результати іншого опитування, де Віктор Андрійович набрав понад 51 відсоток. По Києву ж екзит-пол показав 80-відсотковий рейтинг лідера коаліції «Сила народу», ну а прем’єр здобув аж... 8 відсотків.

Після того цифри, подані російським Фондом «Общественное мнение» (а там лідером, звісно, Янукович) не дуже-то сприймаються. Тим більше, що згодом Анатолій Гриценко, керівник інформаційно-аналітичного напряму кампанії Віктора Ющенка, із сумнівом поставився до такого дослідження. Невідомо, хто і де його проводив і чи проводив узагалі, адже сам російський фонд не має на це права. Він закликав довіряти таємному опитуванню від консорціуму соціологічних фірм, бо за відкритого екзит-полу значний вплив має фактор страху. Насамкінець пан Гриценко підбив підсумок: цілком можлива перемога пана Ющенка і в першому турі.

Невдовзі на брифінгу довірена особа кандидата Віктора Ющенка в загальнодержавному виборчому окрузі Микола Катеринчук повідомив про порушення під час голосування. Вибори вже принесли і перші жертви: від серцевого нападу померла представниця кандидата Олександра Бродського Аделаїда Тарковська.

По Україні зафіксовано безліч порушень: викрадення спостерігачів у Донецькій області, на 163 окрузі була спроба вкинути до урни пачку бюлетенів. А на столичній 92 дільниці, а також у приміщенні Тернопільської територіальної виборчої комісії раптово вимкнулося світло. У Києві також виявили нестачу бюлетенів, а студенти аграрного університету отримали їх уже заповненими. Проте найбільшою фальсифікацією пан Катеринчук назвав підроблення списків виборців. А от «фокуси» з відкріпними талонами не дуже-то спрацювали.

Аж ось раз за разом почали надходити дані з окремих дільниць та округів. Зокрема на київській дільниці №9 (223 округу), де вранці голосував Віктор Ющенко, він здобув 80 відсотків голосів, а його основний конкурент – лише 16 відсотків. У міру надходження нової інформації напруга в прес-центрі зростала щомиті. Її трохи розрядили естрадні зірки, що брали участь у турі за Віктора Ющенка. «Живий» концерт Тараса Чубая, Марійки Бурмаки, Олега Скрипки та гурту «Океан Ельзи» розслабив присутніх.

Але виступ перервало звернення Олександра Зінченка, де він оприлюднив перші результати альтернативного опитування: Віктор Ющенко – 53,07 відсотка. Віктор Янукович – 26,47 відсотка! Згодом цифри трохи змінилися, але перевага Віктора Андрійовича до самого ранку трималася не нижче 50 відсотків. А опрацювавши 67 відсотків бюлетенів, у штабі Ющенка оголосили такі результати: за опозиційного кандидата – 45,7 відсотка, а за провладного – 33 відсотки (дані на 10 годину ранку).

Проте прокотилися чутки, що Центрвиборчком оприлюднив зовсім інші результати: спочатку Віктор Янукович нібито набрав понад 50 відсотків. Але згодом його рейтинг почав стрімко падати, натомість позиції Віктора Андрійовича посилилися. У штабі пояснили це дуже просто – першими з’явилися попередні підрахунки із східних областей.
Уже після півночі перед журналістами виступив і сам кандидат Віктор Ющенко, який зазначив, що результати відбивають те, до чого йшла українська демократія – до перемоги демократичних сил в Україні. Він заявив: «Сьогодні народ сказав, що цю владу можна перемагати». Саме такої перемоги чекали десятки мільйонів українців.
…Під ранок журналісти дрімали по кутках у кріслах, прокидаючись лише, аби послухати чергові зведення телевізійних новин та на короткі брифінги членів штабу. Розходилися, коли кияни вже поспішали на роботу. А в метро тільки й чути було: «Хто ж переміг?»