Переходимо на зимовий ритм

Згідно із Постановою Кабінету Міністрів України  № 509 від 13 травня 1996 року, на території України 31 жовтня о 4-й годині за київським часом відміняється дія літнього часу переведенням стрілки годинника на одну годину назад.

Уперше літній і зимовий порядок рахунку часу був введений в Англії 1908 року з метою економії і більш раціонального розподілу електроенергії протягом доби.

Перехід на літній час вперше відбувся 1917 року, а потім від нього в колишньому СРСР відмовилися. На початку 80-х років минулого століття він знову почав регулярно діяти на 1/6 земної кулі. Раніше ми переходили на зимовий час у вересні, а з 1996 року за рекомендацією Європейської економічної комісії ООН період дії літнього часу було продовжено до останньої неділі жовтня. Нині за літнім та зимовим часом живуть у 110 країнах світу.

Про користь від переведення годинників немає єдиної думки. Спірним у цій проблемі є й факт економії електроенергії за рахунок переведення стрілок годинника на зимовий час. У Радянському Союзі цей фактор економії був головним, однак спеціалісти в результаті багаторічних спостережень довели: те, що вдається зекономити навесні, витрачається восени. Навіть за оцінками спеціалістів, економія від переведення стрілок годинника влітку складає приблизно 26 кіловат-годин на людину за рік, тобто менше одного відсотка електроенергії, що виробляється. Щоправда, знижується максимум навантаження у єдиній енергосистемі у вечірній час.

На думку ж медиків такі переходи, м’яко кажучи, не дуже сприятливі для здоров’я. Вчені з’ясували, що через переведення годинника природний ритм зміни дня і ночі влітку випереджається на 2-3 години, а взимку – на 3-6 годин, що стає причиною позбавлення людей ранкових фаз сну, викликає хронічне недосипання і зниження працездатності.
Є люди, які взагалі не відчувають плину часу. У них відсутня природна можливість узгодити свій біоритм з астрономічним часом. Це своєрідне відхилення у механізмах мозкової регуляції, внаслідок якого й порушується біоритм організму. Такі люди завжди і скрізь спізнюються, бо неспроможні розраховувати свій час. Своєрідні ж збої у біоритмах бувають у кожного. Як можна визначити, чи не страждаєте ви на «невідчуття» часу? Спробуйте дати відповідь, не дивлячись на годинник: скільки часу ви вже читаєте цей матеріал? А потім перевірте: якщо розбіжність з реальним часом велика, це означає, що у вас є певні відхилення у біоритмі. Тим, хто їх і справді має, треба в перші тижні після переведення годинника більше спати. Саме під час сну відбувається безболісне «перемикання» внутрішнього годинника організму на новий час. Також необхідно, щоб в раціоні людини переважала легка, збагачена вітамінами їжа, треба обмежити вживання алкоголю та тютюну.

Важливо знати, що легше пристосовується до нового ритму той, хто робить ранкову оздоровчу гімнастику. Якщо ж фізичні вправи вас не приваблюють, то пройдіться на роботу пішки. Свіже повітря та ритмічний рух м’язів значно поліпшать ваше самопочуття. У період адаптації важливо вживати вітаміни групи В, вітамін С, антиоксиданти, які є запорукою опірності організму до всіх хвороб. Не зайвими будуть декілька сеансів світлотерапії у солярії.

Лікарі й вчителі помітили, що переведення стрілок особливо негативно впливає на дітей. Освітяни твердять, що після цієї акції діти дуже довго звикають до нового режиму, вранці їм важко зосередитися, тому частіше спізнюються на уроки.

Перехід на новий час викликає чимало негативних реакцій і в дорослих – головний біль, погіршення апетиту, безсоння, порушення пульсу й артеріального тиску, збою в ендокринній системі. Статистика свідчить, що кількість викликів «швидкої допомоги» до хворих з гіпертонічними кризами й інфарктами у наступні п’ять днів після переведення стрілок зростає майже на 15 відсотків у порівнянні з попереднім тижнем, а кількість суїцидів – на 60 відсотків. Зміну життєвих ритмів відчувають не тільки хворі та літні. У період звикання навіть здорова людина може страждати на підвищену втому, подразливість, сонливість, зниження працездатності. Нормалізується ситуація лише на четвертий-п’ятий тиждень, саме стільки потрібно людині, щоб повністю звикнути до нового часу.

Крім загострення захворювань, при переведенні стрілок збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод і травм на виробництві.

Аби зменшити негативні відчуття медики радять хоча б протягом першого тижня після переведення стрілок вживати полівітаміни. Бажано в цей період уникати нововведень. Приміром, не починайте робити після пробудження зарядку чи загартовуватися, якщо раніше це не входило у ваш ранковий моціон. Послідовність ранкових процедур і час на збори повинні залишатися звичними.

День плануйте так, щоб найважчу роботу виконувати до обіду.

Бажано в середині другої половини дня зробити легку зарядку, а після роботи послухати ритмічну музику. Це вас підбадьорить.

Вечеряйте не пізніше, ніж за три години до сну.

Перед сном хоча б півгодини погуляйте на свіжому повітрі.

Більше уваги приділяйте дітям, уникайте надмірних навантажень, намагайтесь лягати спати вчасно, менше вживайте спиртних напоїв, не створюйте екстремальних ситуацій, не сваріться.

Максимально освітлюйте помешкання та робоче місце. Намагайтеся зробити так, щоб денного світла у вашій кімнаті чи кухні, було достатньо,  а ввечері вмикайте більше ламп.
Корисні прогулянки в сонячну погоду. У вихідні йдіть до парку, виїжджайте на природу.

Поліпшують настрій, а отже й працездатність, натуральний шоколад, банани, які особливо потрібні дітям та вагітним жінкам, хурма, корольок та інші продукти сонячних південних країн. А три-чотири фініки ще й покращать роботу серця. Дуже корисно протягом дня випивати дві-три чашки зеленого чаю з родзинками. Не гребуйте й салатом із моркви з олією або тертою морквою зі сметаною чи майонезом.