На екрані – Британія

Британська Рада на честь свого 70-річчя влаштувала в усьому світі фестиваль британського кіно. У нас він відбуватиметься з 1 по 11 листопада в кінотеатрі «Україна».

Це вже четвертий фестиваль Британського кіно в Києві, і цього разу він буде особливим. У програмі – сім кінохітів кожного десятиліття минулого століття від 30-х до 90-х років. Найяскравішим фільмом 30-х років у Великій Британії, на думку організаторів, був «39 сходинок» майстра саспенсу Альфреда Хічкока. Хіт 40-х – «Життя і смерть полковника Блімпа» Майкла Пауелла, 50-х – «Шлях нагору» Джека Клейтона, 60-х – «Лялечка» Джона Шлезингера, 70-х – бойовик «Прибрати Картера» Майкла Ходжена, 80-х – «Моя прекрасна пральня» Стівена Фрірза, 90-х – комедія «Діло-труба» Марка Хермана. Важливо, що стрічки не просто зняті у відповідний проміжок часу, а й відображають його. Тобто фільм 40-х років – військова драма, а у кадрах 60-х присутні хіпі.

Крім подорожі в минуле глядачі зможуть подивитися й традиційну добірку нових стильних британських фільмів. Цього року до неї увійшли чотири стрічки, що були в прокаті у 2002 та 2003 роках. Це – «Щасливі шістнадцять років», «Мати», «Морверн Каллас», «Вілбур хоче вкоротити собі віку». На відкриття фестивалю Британського кіно приїде виконавець головної ролі у фільмі «Щасливі шістнадцять років» відомий британський актор Вільям Руен.

Усі стрічки демонструватимуть двічі: один сеанс із перекладом, другий – мовою оригіналу. Про високу якість фільмів, які увійшли до цьогорічної програми, як старих, так і нових, свідчить хоча б той факт, що разом вони отримали 65 призів і були номіновані ще на 74 кінонагороди! Серед здобутків фестивальних стрічок – «Оскари», призи Британської Кіноакадемії, Каннського кінофестивалю тощо.