Прапор Перемоги над Хрещатиком

Уздовж головної магістралі Києва – людське море, а над самим Хрещатиком злітає бадьора мелодія маршу. І здається, що сьогодні тут уся наша Вкраїна. Це так, бо держава відзначає 60-річчя визволення своїх ланів і лісів, рік і озер, міст і сіл від фашистського поневолення, вшановує тих, хто суворої пори кінця 42-го почав звільняти населені пункти Міловського району Луганщини, а в кінці жовтня 44-го залишив позаду звільнений Ужгород і поніс свободу народам поневоленої Європи.

…28 жовтня 2004 року. Київ. 10.00. На Центральній трибуні з’являються Президент України Леонід Кучма, голова Верховної Ради України Володимир Литвин, прем’єр-міністр України Віктор Янукович, столичний міський голова Олександр Омельченко. Разом з ними гості – російський президент Володимир Путін та азербайджанський – Ільхам Алієв. Піднімається Державний Прапор України.

Міністр оборони України Олександр Кузьмук об’їжджає стрій парадного розрахунку військовослужбовців, учасників бойових дій (їх – 120) та наших земляків, що проливали кров в Афганістані, вітає воїнів та ветеранів.

У шеренгах військовиків – майже 8000 осіб. Усі вони брали участь у військовому параді на честь 13-ї річниці Незалежності України. Це, в основному, слухачі та курсанти військових ВНЗ, ліцеїсти – майбутні офіцери. З бойових підрозділів – батальйони 95-ї окремої аеромобільної бригади (м. Житомир), внутрішніх військ МВС та Держприкордонслужби, окремого полку Президента України, жінки-військовослужбовці.

Після короткого вступного слова міністра оборони генерала армії О. Кузьмука розпочався урочистий марш ветеранів та військовий парад. Його відкрив легендарний танк часів великої битви Т-34 з прапором Перемоги на борту. Святковим Хрещатиком пройшли штандарти чотирьох Українських та двох Білоруських фронтів, особовий склад яких визволяв Україну, а також пронесли прапори міст-героїв – Києва, Одеси, Севастополя та Керчі, військових частин, що носять почесні найменування українських міст.

Зважуючи на те, що ветерани війни – люди похилого віку, яким з огляду на послаблене здоров’я нелегко пройти Хрещатиком із краю в край, вони пройшли, так би мовити, моторизованим маршем – проїхали УАЗ-469. Були серед них двічі Герой Радянського Союзу Анатолій Недбайло, Герої Радянського Союзу Іван Щербина, Геннадій Гузенко, Марія Доліна, кавалер ордена Слави трьох ступенів Олександр Свіляков та інші звитяжці. А завершився урочистий марш музичним театралізованим виступом зведеного військового оркестру, хорових колективів та солістів, які виконали улюблені пісні та марші вікопомних воєнних років.

Того ж дня військовики почали роз’їжджатися до місць постійної дислокації.