Підземка – ювілярка

Нью-йоркському метрополітену – одному з найдавніших і найрозгалуженіших у світі – виповнилося 100 років, повідомляє РІА «Новости».

Попередницею сабвея (з англійської – підземки) у найбільшому місті США стала надземна залізниця, першу гілку якої відкрили 1868 року. Через чотири роки її закрили через банкрутство. Однак включення 1898 року до складу Нью-Йорка чотирьох раніше самостійних населених пунктів – Брукліна, Куїнса, Бронкса і Стейтен-Айленда – змусило розв’язувати транспортну проблему за допомоги підземки.

Будівництво сабвея розпочалося в березні 1900 року. Зводили метрополітен відкритим методом: траншеї завширшки вісімнадцять і завглибшки п’ять метрів «одягали» в сталеві каркаси, накривали металевими чи дерев’яними пластинами і клали зверху асфальт.

Урочисте відкриття першої лінії нью-йоркської підземки відбулося 27 жовтня 1904 року. Нині послугами метро, що простягнулося на 1100 км, щодня користується 4,5 мільйона жителів і гостей міста. Протягом перших п’ятдесяти років плата за проїзд у ньому становила п’ять центів, нині – 2 долари.