Троє в євролізі

Україна розраховує на поступ

Позавчора стартував єврокубковий сезон у баскетболі. Наших повпредів у популярних континентальних турнірах аж восьмеро. Причому, четверо вітчизняних клубів змагатимуться в євролізі. Маріупольський «Азовмаш», БК «Київ» і «Хімік» з Південного – в чоловічій, запорізька «Козачка» – в жіночій…

На жаль, європейський баскетбол розділився на два табори: найзаможніші колективи згуртувалися в альтернативній євролізі УЛЕБ, а отже, з італійськими, іспанськими та прибалтійськими командами українські гулівери зустрітися нинішнього сезону не зможуть. Зважаючи на це, головним фаворитом євроліги ФІБА стали російські УНІКС і «Урал-Грейт», а також представники Греції, Туреччини та Ізраїлю. І саме до цього товариства жереб долучив українські клуби. Нашому чемпіонові, маріупольському «Азовмашу», доведеться протистояти тому ж таки «Урал-Грейту» та турецькому «Бешиктату», а столичним «бекам» – УНІКСу та «Фенербахче»… На що розраховують «жовто-блакитні» в групових перегонах? Як стверджує віце-президент Федерації баскетболу країни, олімпійський чемпіон Олександр Волков, імениті вітчизняні колективи поступово наближаються до найвищих європейських стандартів і в ігровому, і в матеріальному аспектах. На першому євроліговому етапі, що буде двоколовим і триватиме до 9 лютого наступного року, визначаться шістнадцять учасників плей-оф (по чотири команди з групи), котрі в лютому та березні за класичною олімпійською схемою з’ясують, хто братиме участь у травневому «Фіналі чотирьох». Усі стикові двобої (в 1/8 фіналу та в чвертьфіналі) триватимуть до двох перемог однієї з команд. І ще: в групових турнірах задіяні по вісім команд (у групі «А» – сім, оскільки угорський чемпіон так і не вийшов на старт через труднощі з фінансуванням). А склад учасників є таким: «А» – БК «Київ» (Україна), ЦСКА (Болгарія), УНІКС (Росія), «Фенербахче» (Туреччина), «Работнічки» (Македонія), «Німбурк» (Чехія), «Хапоель» Г.-Е. (Ізраїль). «В» – «Азовмаш» (Україна), «Діжон» (Франція), «Пепинстер» (Бельгія), «Урал-Грейт» (Росія), «Хапоель» Н. (Ізраїль), «Брауншвайг» (Німеччина), «Бешикташ» (Туреччина), «Перистері» (Греція). «С» – «Нобілес» (Польша), «Брайтон» (Англія), «Бней Хашарон» (Ізраїль), «Хімки» (Росія), «Туборг» (Туреччина), «Астронаутс» (Нідерланди), «Дексія» (Бельгія), «Страсбур» (Франція). «Д» – «Хімік» (Україна), «ПСЖ – Расинг» (Франція), «Лавові-063» (Сербія і Чорногорія), «Динамо» С.-П.(Росія), «Хапоель» Т.-А. (Ізраїль), АЕЛ (Кіпр), «Планья Баскет» (Швеція), «Іракліс» (Греція). Стартували вітчизняні команди не дуже вдало: маріупольці поступилися в Ізраїлі – 82:87, хоча найрезультативнішим гравцем зустрічі став українець Гуртовий – 27 очок; «Хімік» програв у Сербії – 94:95; і тільки столичні «беки» здобули переконливу перемогу в гостях – 88:62 над македонцями.

А тим часом… Українські команди на Всесвітній шаховій олімпіаді: чоловіки перемогли кубинців – 3:1 (виграли Іванчук, Волокитін і Карякін, програв Пономарьов), і трійка лідерів турніру стала такою: Україна – 32 очки, Росія – 29,5, Вірменія – 29, а жінки, розділивши очки з болгарками, посідають 16 місце з 19,5 очка (в китаянок, що ведуть перед, – 26). Київський «Сокіл» обіграв лідера чемпіонату Білорусі – «Керамін»  – з рахунком 2:0 (Полоницький, Сальников).