Художниця, яка пише вірші

З Еммою Кшуташвілі, українською грузинкою, ми познайомилися кілька років тому на персональній виставці художниці в Національному музеї Тараса Шевченка. Із картин дивилася цариця Тамара, тбіліською вулицею легко ступав ангел, а над Україною летіли на баских конях козаки – вони так поспішали, що, мабуть, і самі не помітили, як відірвались од землі... Доля збила її теж отак, на льоту. Уявіть: за плечима – Тбіліська академія мистецтв, участь у республіканських і міжнародних виставках, попереду – чимало планів, перспектив... І раптом – 14 років небуття, існування без права на творчість, на повноцінне життя: ускладнення після перенесеного грипу призвело до тяжкої хвороби.

Тбіліська спека просто-таки вбивала її, тож лікарі радили переїхати. І вона опинилась у Києві. Саме тут розквітла її творчість: живопис, графіка, скульптура, вірші.

Так народилася книга «Емма Кшуташвілі – художник та поет». Перша частина розповідає про ці дві іпостасі Емми Іванівни аж п’ятьма мовами – грузинською, українською, російською, англійською та німецькою. Зокрема, відповідальний секретар Національної спілки художників України В.Перевальський наголошує: «Емма Кшуташвілі цікава, своєрідна, колоритна творча постать у сучасному мистецькому житті України. Наперекір усім життєвим випробовуванням вона утверджує себе як визначний український художник грузинського походження, сприяє єднанню культур і народів».

Друга й третя частини книжки містять як власні вірші Емми Кшуташвілі, перекладені трьома мовами, так і її переклади грузинською віршів 33 українських поетів. А найголовніший доробок – звісно ж, твори Емми Кшуташвілі-художниці – репродукції живописних, графічних, скульптурно-керамічних робіт. А ще – численні фото друзів, які допомагають жити і творити: поети Рауль Чілачава й Борис Олійник, артистки Раїса Недашківська, Людмила Семененко, Людмила Марцевич та багато інших.

Презентація книжки відбудеться 29 жовтня о 16 годині в Українському фонді культури.