Чи відповідає вартість комунальних послуг їх якості

За даними Державного комітету з питань житлово-комунального господарства, загалом по Україні майже 30 відсотків котломереж перебуває в аварійному стані. Із 29 тисяч котлів майже півтори тисячі відпрацювали понад двадцять років. Їхній коефіцієнт корисної дії дорівнює лише 70 відсоткам. Звідси – перевитрати енергоносіїв і, відповідно, зниження рівня якості послуг. Проте, згідно з положенням, затвердженим Державним комітетом з питань житлово-комунального господарства, якщо люди потерпають через несправність котломереж, платити за комунальні послуги все одно доведеться. Щоправда, тоді вже можна сподіватися на перерахунки.

Ми вже згадували, що на запобігання аварійним ситуаціям держава цього року інвестувала 400 млн. грн. На наступний також передбачено близько 475 млн. грн. Хоча відсоток аварійності котломереж свідчить про те, що і такої суми буде замало, аби комунальна галузь позбавилася недоліків. Мабуть, не варто витрачатися на ремонт старих котелень, а треба встановлювати нове, енергозберігаюче обладнання?

Об’єкти, що не підключені до теплотраси, або підприємства, котельні яких не працюють, можуть скористатися послугами так званої мінітеплоенергетики. Тобто забезпечити своєму будинку чи підприємству автономне тепло- та водопостачання. Наприклад, товариство «Інженерно-технологічний центр «Текмаш» пропонує гідродинамічні нагрівачі, що мають істотний коефіцієнт збереження електроенергії. Деякі столичні школи та лікарні вже обігрівають та подають до них гарячу воду з допомогою такого обладнання.

Гідродинамічний нагрівач, потужність якого від 7,5 до 45 кВт, фахівці рекомендують встановлювати об’ємом від однієї тис. до 20 тис. кубометрів. Таке обладнання дає змогу нагрівати воду з будь-яким ступенем мінералізації та забрудненості, не завдаючи шкоди системі опалення.

На комунальників надійся, а сам…

Зі слів фахівців-енергетиків, зимувати ми будемо в теплих оселях. Адже галузь працює, проблеми розв’язує. Комунальники також оперують оптимістичними даними. Водночас чомусь не залежуються на прилавках магазинів різного роду електрообігрівачі. Заможніші кияни встановлюють ще й автономні водонагрівачі. Отож, хоч і працюють котельні та тепломережі, але без допоміжних засобів обігріву не перезимуєш.

Виходить, що житлово-комунальні послуги не такі вже й комфортні.