Промінь світла в «темному царстві»?

Роль вершини у складній піраміді підприємств і установ, що забезпечують нам житлово-комунальні зручності, належить підприємствам паливно-енергетичного комплексу. Від злагодженої роботи енергетиків, вугільників та газовиків багато в чому залежить той самий комфорт у наших будинках. Вечеря при свічках (не з романтичних міркувань, а за браком електроенергії), прохолодний душ (бо гарячу воду відключили), крижані батареї взимку сигналізують про негаразди в цій галузі. Власне, й самі енергетики з неприємністю пригадують дев’яності роки минулого століття. Тоді електроенергію населення отримувало з перебоями.

Нині фахівці запевняють, що ситуація помітно змінюється на краще. Наприклад, за вісім місяців нинішнього року вже виробили 117,9 мільярда кіловат-годин електроенергії. Найбільше її продукують атомні електростанції – 47,3 відсотка від загального виробництва електроенергії. Теплові електростанції забезпечили 40,4, а гідроелектростанції – 7,2 відсотка.

Незважаючи на те, що весняні та літні паводки в деяких регіонах України завдали чимало збитків, енергетики від цього мали лише зиск. Тому цього року ГЕС виробили електроенергії в півтора раза більше, ніж планували.

В Україні 6 електростанцій працюють на антрацитовій групі вугілля і 7 – на природному газі. На складах ТЕС 1,8 млн. тонн вугілля, хоча згідно з нормами, затвердженими Міністерством палива та енергетики, на 1 грудня нинішнього року ця цифра має становити 2,3 млн. тонн. Енергетики запевняють, що в осінньо-зимовий період проблем із накопиченням вугілля на складах електростанцій не буде.

Уранці гроші – ввечері світло


Отже, фахівці запевняють, що створено всі умови, аби електростанції в осінньо-зимовий період працювали злагоджено, і проблем із забезпеченням електроенергією та теплом не має бути. Потрібно лишень встигати за неї розраховуватися. Цього року ми вже спожили електроенергії на суму 14,9 млрд. грн. Проте розраховуватися за неї поспішають не всі. Наприклад, підприємства житлово-комунального господарства за використану електроенергію розрахувалися лише на 89,1, а населення – на 85,3 відсотка.

Але якщо порівняти з дев’яностими роками минулого століття, то енергетики таку ситуацію називають більш-менш втішною. Про це, зокрема, наголосив під час засідання прес-клубу реформ директор департаменту з питань електроенергетики Міністерства палива та енергетики України Юрій Улітич. «То були важкі роки, – пригадує пан Юрій. – За спожиту електроенергію розраховувалися на рівні лише від 7 до 20 відсотків на місяць. Нині ми за одинь день отримуємо коштів більше, ніж тоді за місяць».

Щодо розрахунків населення за спожиту електроенергію, то виникають проблеми не лише через небажання платити. У деяких регіонах зустрічаються безоблікові точки, а деякі спритні газди ще й підкручують показники на своїх лічильниках. Аби поліпшити ситуацію з розрахунками, обленерго в подальшому безплатно встановлюватиме населенню удосконалені лічильники, які не дозволятимуть користуватися дармівщиною.

У свою чергу кожне обленерго розраховується з енергоринком майже стовідсотково. Лише три-чотири області не виходять на такі показники. Причиною фахівці вважають недосконалу структуру електричних мереж. За їхніми словами, не можна порівнювати Київ із Закарпатською або Чернівецькою областями з їх гірськими районами. У горах одна лінія напругою 10 кіловат йде на відстані 20–30 кілометрів, а потім розгалужується. Подібна система призводить до великих втрат електроенергії. Але така вже специфіка тих районів, і поки що ситуація залишається незмінною.