Поливати квіти треба вміти

Достатнє забезпечення рослин вологою – одна з основних складових догляду за кімнатними рослинами, особливо зараз, коли почався опалювальний сезон.

Правильно поливати квіти непросто. Для цього передусім ми повинні знати якої води, скільки і коли потрібно для кожного виду рослин. При цьому треба враховувати індивідуальні особливості рослини, її стан, вік, а також пору року, освітлення і температуру повітря.

Так, із початком опалювального сезону відносна вологість повітря в кімнатах знижується до 25-35%, а температура, особливо зараз, коли на вулиці ще досить тепло, досягає 24-27оС. Крім того, з вікон потрапляє холодне повітря, яке омиває горщик, охолоджуючи кореневу систему. За таких умов корені погано вбирають воду і поживні речовини. Водночас від батареї піднімається пересушене тепле повітря, яке збільшує випаровування води листками. Це потрібно враховувати для того, щоб рослини в кімнатах почувалися комфортно і не хворіли.

Передусім маємо правильно визначити, коли поливати квіти. Найбільш явною ознакою є незначне підсихання верхнього шару ґрунту. Восени і взимку поливати квіти потрібно зранку. Температура субстрату за день встигне підвищуватися, що запобігатиме нічному переохолодженню рослин. Якщо ж ви поллєте вазони ввечері та ще й холодною водою, – є ризик виникнення грибкових захворювань, особливо несправжньої борошнистої роси.

Яку воду найкраще використовувати для поливу? Водопровідна містить багато хлору, що несприятливо впливає на рослини. Якщо у вас немає можливості поливати квіти артезіанською водою чи хоча б профільтрувати водопровідну через побутові фільтри, то спеціально підготуйте її перед поливом. Для цього воду підігрійте до температури 50-60оС, потім залиште на добу у відкритій посудині, щоб відстоялася. Від тепла хлор випаровується, а на дні посуду утворюється осад. Перед поливом таку воду обережно перелийте в інший посуд, щоб осад не потрапив на квіти. Пам’ятайте, що температура води для поливу має бути на 2-3оС вищою від кімнатної.

Щоб рослини не потерпали від низької вологості повітря, періодично обприскуйте їх. Вода для цього також має бути без осаду, інакше на листках і стеблах рослин з’явиться білий наліт і вони втратять свою привабливість. Крім того, потрібно враховувати, що під час розпилювання вона швидко охолоджується і може спричинити небажане охолодження рослин. Найкраще використовувати теплу (30-35оС) воду. Зважайте також, щоб на рослини при цьому не попадали прямі сонячні промені, бо на листках одразу з’являться опіки. Узимку рослини, що стоять на підвіконні, обприскувати не варто, бо це може призвести до сильного переохолодження, наслідком чого буде масове враження їх гнилями.