Кілька думок про зрив виборів

Якщо на початку виборчої кампанії мало хто всерйоз сприймав можливість зриву виборів, то тепер такий варіант стає все реальнішим. Це непокоїло і політологів за круглим столом «Зрив виборів як імовірний сценарій президентської вертикалі влади».

Думки учасників виявилися діаметрально протилежними. Приміром, політолог Володимир Маленкович та народний депутат (СДПУ(о)) Нестор Шуфрич заявили, що такий сценарій вигідний лише Вікторові Ющенку. Пан Шуфрич, як доказ, навів сутички біля Центрвиборчкому. А потім навіть оприлюднив думку про можливу причетність Володимира Литвина: спікер нібито  «приміряє сукню Ніно Бурджанадзе» (в Україні можливий грузинський варіант?)

Політологи Дмитро Видрін та Володимир Фесенко припустили, що дестабілізація влаштує  Віктора Медведчука, який опиниться в опозиції незалежно від результатів виборів. А народний депутат Микола Рудьковський (СПУ) вважає, що Леонід Кучма здатен зірвати вибори, щоб довше залишитися при владі. Можливий варіант, мовляв, коли вибори оголосять сфальсифікованими і призначать повторне голосування. Депутат-соціаліст навіть запропонував вихід із такої ситуації – потрібно проголосувати за конституційну реформу. Тоді вся напруга нібито одразу спаде.

Однак інші учасники виявилися не такими оптимістичними щодо прийняття змін до Основного Закону. Нестор Шуфрич відкинув цю ідею і зазначив, що найближчими роками реформи можна не чекати. А якщо Віктор Янукович стане президентом, то реформу взагалі відкладуть чи то до 2006 року, чи навіть до 2009-го. Політологи теж не вірять у проведення реформи, бо парламент зараз просто не здатний змінити Конституцію. Залишки більшості вже не підтримують реформу, бо це не вигідно Вікторові Януковичу. Ліві ж ніяк не наберуть потрібні 300 голосів.

Учасники круглого столу так і не дійшли згоди. Хто ж з них має рацію? Правду дізнаємося за кілька днів.