Нічний Київ тихішим не став

Третього червня 2004 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту населення від впливу шуму». Як вплинули законодавчі зміни на поведінку киян і чи стало тихіше у вечірній і нічний час у столиці – розповідає заступник голови Солом’янської районної ради, голова адміністративної комісії Олександр Стасюк:

– Стаття 182 покликана гарантувати громадянам спокій з 22 до 8 години. У цей час заборонено будь-кому голосно співати, кричати, вмикати музику, пускати салюти, феєрверки, проводити ремонти, будівництва і т. д.

– І багато громадян у вашому районі з часу набуття чинності Закону покарано за порушення цієї статті?

– Не дуже. У серпні розглядали справу двох чоловіків, які заважали сусідам спати. Оштрафували обох на 100 гривень. Та не подумайте, що жителі Солом’янського району такі законослухняні. Щодня ми отримуємо багато скарг на галасливу публіку ресторанів і барів, які розміщені поруч із житловими будинками. У таких випадках відповідальність мають брати на себе власники закладів. Розмір штрафу за порушення тиші для юридичних осіб становить від 850 до 2500 гривень. Однак до штрафування, як правило, не доходить, бо скаржники майже ніколи не наважуються на щось більше, ніж телефонні дзвінки.

– А що треба робити далі?

– Викликати міліцію. Переконавшись у справедливості претензій, працівники правоохоронних органів складуть протокол  і направлять його на адресу адміністративної комісії з одинадцяти фахівців. Звідти документи потраплять на розгляд до суду. Там і визначають розміри штрафу для порушника.

– А якщо людині вкрай потрібно закінчити якусь термінову справу ввечері чи у вихідні? Скажімо, завершити встановлювати вхідні двері (не ночувати ж без дверей)?

– Треба звернутися за дозволом до сусідів. Краще в письмовій формі, щоб ті бува не передумали через кілька годин. Однак не варто зловживати їхньою згодою і шуміти надто голосно.