Хай множиться український рід

На невеличкій вулиці Вітрука, що у Святошинському районі, вчора було незвично велелюдно: відзначав своє 50-річчя дитсадок №134. Споруджений у нелегкі повоєнні роки працівниками авіаційного заводу для власних дітей за оригінальним проектом – із красивими альтанками у фруктовому саду, з кількома літніми верандами для денного сну – він довго був найкращим у районі. Першою його завідувачкою упродовж 30 років була Віра Тимофіївна Васильєва, яку в мікрорайоні знали всі. Із 1989 до 1990 року, працюючи на авіазаводі, нинішній голова Святошинського району Володимир Мазепа опікувався цим дитсадком, дбав, аби малим і дорослим було добре.

Невблаганний час і затяжна економічна криза зробили свою чорну справу: приміщення дитсадка без ремонту руйнувалося, сантехнічне обладнання виходило з ладу (про те, що воно морально старіло і, м’яко кажучи, мало неестетичний вигляд, й казати нічого). Головний санітарний лікар району Олег Костенко зробив чотири попередження про неможливість функціонування установи. Навесні нинішнього року під час чергового об’їзду навчальних закладів Володимир Мазепа вирішив – треба робити капітальний ремонт. І хоча 900 тисяч гривень віднайти було нелегко, із цим упоралися. Трохи допоміг дружний депутатський корпус.

Першою привітала дітей, батьків, працівників дитсадка, педагогів заступниця районного голови Наталя Пазенко. Депутат Київради Кіндрат Гіщак, окрім традиційного поздоровлення, закликав жителів свого округу краще попрацювати над тим, щоб у дитсадку побільшало дітей. Щасливі дитсадківці (після перерви на ремонт їх записалося 97, але кількість  бажаючих щодень зростає) розважали гостей піснями, танцями й віршами. Дорослі потішили їх дарунками. Наталя Пазенко передала телевізор від Володимира Мазепи, Кіндрат Гіщак – музичний центр від народного депутата України Володимира Бондаренка. Несподіванкою став сюрприз від районного воєнкома, депутата райради Василя Потапова – комп’ютер та інша оргтехніка. Військкомат розташований неподалік дитсадка, тож дружба цих установ давня. І міцна. Кілька місяців тому, коли у дворі наркомани підпалили велику дерев’яну альтанку й вогонь умить сягнув вище за двоповерхову споруду дитсадка, офіцери військкомату прибігли за лічені хвилини й на руках винесли всіх дітей у безпечне місце. Після цього Василь Костянтинович пообіцяв спорудити надійну огорожу, аби жоден сторонній не порушував спокою дітей, а Кіндрат Гіщак – бювет із артезіанською водою.

Теплі слова про всіх, хто створив казкове приміщення для дітей, сказали заступниця голови району, педагог із 35-річним стажем, депутат райради четвертого поспіль скликання Ольга Лопушанська, завідувачка районного управління освіти, працівники якого днювали й ночували тут під час ремонту, Галина Терпиловська, і завідувачка оновленого дитсадка Лілія Алтухова. Наталя Пазенко повідомила, що фірма «Хенкель Баутехнік (Україна)» пообіцяла безплатно обладнати будівлю дитсадка найсучаснішим фасадним матеріалом, який не лише забезпечить значну економію тепла, а й дасть змогу на довгі роки забути про ремонт. Працівники фірми «Ла- Корунья» пообіцяли, також благодійно, відновити підлогу в холі дитсадка, де завжди найбільше діток. Даруючи пилосос і м’які іграшки, директор будівельної організації «Санта С», яка швидко й бездоганно зробила капітальний ремонт приміщення, Микола Слюсар сказав: «Ми вкладали в це не лише працю, а й тепло наших душ, щоби всім було добре й зручно. Нехай діти ростуть здоровими і множиться наш український рід».