«Ніндзя» проти опозиції

Правоохоронці, з усього видно, вийшли з-під контролю чинного Президента. Про це вчора на прес-конференції заявив керівник виборчої кампанії Віктора Ющенка Олександр Зінченко, коментуючи події біля Центрвиборчокому в ніч із 23 на 24 жовтня.

Віце-спікер повідомив, що мітинг опозиційного кандидата відбувся цілком спокійно, і єдиним інцидентом став наїзд об’єднаного соціал-демократа Нестора Шуфрича на пішохода на бульварі Лесі Українки. БЮТівець Олександр Турчинов запевнив, що саме люди, які відповідали за безпеку акції, врятували есдека від самосуду на місці події. За версією опозиції, після закінчення мітингу нардепи попросили людей розійтися. Але багато хто залишився під стінами ЦВК, щоб дочекатися рішення комісії щодо закордонних виборчих дільниць. «В Україні відбувається непередбачене владою творення політично зрілої нації. Тому ця влада застосувала сценарій провокації. Оскільки ми очевидно вигравали справу, надійшла вказівка позбутися нашої присутності», – розповів Олександр Зінченко. Для цього, за словами «нашоукраїнців», і почали бити людей, які чекали під ЦВК. Річ у тім, що у виняткових випадках Центрвиборчком може видати постанову про створення нових дільниць не за 50, а за сім днів до виборів. Тому саме 23 жовтня мало таку вагу.

Інциденти почалися, за свідченням Олександра Зінченка, о 22:50. Депутати вийшли з будівлі і, побачивши криваві доріжки, втрутилися. Народний депутат Віктор Король, у минулому заступник міністра внутрішніх справ і начальник карного розшуку, розповів, що затриманих людей, які кидали у вікна ЦВК димові шашки і каміння, через кілька годин відпустили без порушення кримінальної справи. Попри те, що один із них – тричі засуджений за тяжкі злочини. Крім того, троє представників опозиції наздогнали мікроавтобус, в якому привезли нападників. У ньому виявили двох співробітників підрозділу «Титан». Віктор Король, який розуміється на міліцейських справах, зазначив, що справжні керівники провокаційних актів не надягають мундирів. Тому закликав батьків військовослужбовців, які братимуть участь у військовому параді 28 жовтня, перевірити, чи не дадуть їхнім дітям бойової зброї. Він також нагадав, що, коли на засіданні ЦВК звернувся до голови комісії Сергія Ківалова з проханням викликати міліцію і захистити учасників мітингу, Нестор Шуфрич цинічно зазначив: «Ваших людей б’ють. То нехай добивають». Олександр Зінченко заявив, що люди в камуфляжі не впускали депутатів назад до ЦВК, а полковник «Беркуту» віддав команду «мочити нардепів». При цьому віце-спікер запевнив, що депутати сили не застосовували, прикладами нікого не били, і до третьої години ночі цей полковник був неушкодженим. Але в ефірі «РТР» він уже показував синці.

У зв’язку з останніми подіями депутати від опозиції вимагають негайної відставки глави Адміністрації Президента Віктора Медведчука і голови МВС Миколи Білоконя. Незабаром київський штаб Ющенка оприлюднить заяву, де викладе своє ставлення до подій 23-24 жовтня. У проекті документа йдеться про зрощення правоохоронців із криміналітетом, про те, що дехто з найвищих міліцейських чинів навіть обіцяє «використати проти опозиції спеціально підготовлені загони «ніндзя» з ефективними технічними засобами». Прихильники Віктора Андрійовича заявляють, що на мітинг попри всі перешкоди зібралося не менш як 150 тисяч виборців. Вони наголошують, що це був виступ політика, а не «естрадної тусовки». Тому Олександр Зінченко впевнений, що на мирну акцію 1 листопада прийде не менш ніж півмільйона людей. Оскільки навколо ЦВК нині зводять паркан, точний час і місце збору він поки що не повідомляє.