Атлантида XXI століття

Уже не одне століття людство переймається питанням – де і чи існувала взагалі наймогутніша та найбагатша країна античності Атлантида? Проте існує ймовірність, що вже наші нащадки вдивлятимуться в безмежність океану на нових географічних картах від східнокитайського берега аж до Каліфорнії.

Як підрахували американські та японські вчені, існує тридцятивідсоткова (!) ймовірність того, що через рік-другий майже половина Країни сонця, що сходить, може повністю опинитися під водою. Протягом останніх 30 років вчені фіксують постійне підвищення рівня океану в західній акваторії країни. Майже на 7 сантиметрів підвищився він унаслідок потепління.

Моделювання ситуації, коли стихія знищує всі прибережні укріплення в західній частині, показало, що під час припливу під водою опиниться величезна територія поблизу Осакської затоки, де проживають мільйони людей, а також район найбільшого промислового центру – довкола міста Нагоя та північний берег острова Кюсю.

А тим часом минулими вихідними в Японії вкотре стався сильний землетрус 5 – 6,8 бала за шкалою Ріхтера. Щонайменше 20 осіб загинуло, 4 зникли безвісти і понад півтори тисячі дістали різного ступеня поранення. Чимало людей залишилося без даху над головою. Епіцентр землетрусу був у місті Оджія, за 260 км на північ від Токіо, але коливання земної кори відчували навіть у столиці.

Унаслідок катаклізму з рейок зійшов швидкісний потяг, сінкансен. На щастя, ніхто не потерпів, однак це перший випадок аварії сінкансена з 1964 року, коли таку транспортну систему запровадили в Японії.

На гелікоптерах і машинах рятувальних служб тисячі жителів було евакуйовано зі зруйнованих будинків до сейсмічно небезпечніших районів. Багато хто виявився відрізаним від наземних шляхів сполучення, тому що землетрус зруйнував дамби і греблі, а вода затопила житлові райони.

Унаслідок нищівного удару стихії було від’єднано від ліній електропередач понад 300 тисяч будинків, багатоярусні естакади склалися, як карткові будиночки.

Однак не лише землетруси та повені загрожують Японії. Стало відомо, що цього тижня до країни наблизиться потужний ураган, страшніший за той, який відвідав острови минулого тижня.