У статуї не вистачає… м’яза

У знаменитої статуї Давида роботи Мікеланджело, якій недавно виповнилося 500 років, вчений з університету Флоренції виявив анатомічний дефект – між хребтом і правою лопаткою скульптури старозавітного героя не вистачає одного м’яза.

При цьому, як з’ясував скрупульозний дослідник, Мікеланджело знав про допущену ним помилку й навіть сам вказував на неї, про що свідчать письмові джерела. Майстрові не вдалося вирізьбити на тілі Давида цей м’яз через дефект мармуру, з якого він виготовив статую. Виявляється, перед тим, як потрапити до Мікеланджело, мармуровий блок побував у не дуже вправних руках іншого італійського скульптора, який його й зіпсував. Метод роботи того був близьким до мікеланджелівського, за яким автор починає вирізувати скульптуру з передньої площини, поступово просуваючись у глибину і шарами звільняючи рельєф статуї, а не вирізує форму поступово з усіх боків. Однак такий спосіб у не досить майстерних руках може призвести до пошкодження каменю, що й сталося насправді 500 років тому.

Прискіпливий професор також спростував думку про те, що тіло Давида вирізано непропорційно. За його словами, незважаючи на відсутній з технічних причин м’яз, усе свідчить про те, що Мікеланджело блискуче знав анатомію.