«Бієнале» молодих

Сьогодні в Києві починається «Бієнале актуальних мистецтв України». Мета його – ознайомити публіку з проектами молодих художників, композиторів, літераторів, режисерів.  Для цього відбудуться вернісажі, літературні вечори, презентації концертних програм.

Усе – спонтанно та з імпровізацією, адже акція не планувалася заздалегідь. «Головна ж мета – відпрацювати механізми взаємодії з творчою молоддю», – каже ініціатор, відомий театрально-культурний діяч Сергій Проскурня.

Перша акція «Бієнале» – виставка київського фотооб’єднання «Ікар» під назвою «Гарна фотографія про життя»,  – почала діяти сьогодні у галереї «Камера».

У галереї «Дім Миколи» теж сьогодні відкривається персональна виставка художника Сергія Радька. У його творчості – сучасні технології, поєднані з національним колоритом.  «Загалом, під терміном «актуальне мистецтво» ми, «Форум творчої молоді України», розуміємо мистецтво молодих для молодих і про молодих, – каже Сергій Проскурня. – Коли я був у такому віці, не було жодних акцій на підтримку творчої молоді. Зараз мені хочеться допомогти митцям, які тільки-но розпочинають свій шлях, і самому від спілкування з ними  якомога довше залишатися молодим. Дуже важливо, аби юні художники, композитори, письменники не почувалися самотніми, що для митця є надзвичайно болючим».

«Форум творчої молоді України» підтримує конкурс молодих кінематографістів «Кампус талантів» у рамках «Молодості».

Театральна частина цьогорічного «Бієнале» – фестиваль молодих режисерів драми. 1–4 листопада у театрах «На Липках» та «Сузір’я» відбудуться покази вистав режисерів Максима Михайличенка, Володимира Борисюка, Андрія Білоуса (усі – кияни), Ігоря Ладенка (Харків), В’ячеслава Волконського (Дніпропетровськ), Олександра Рожкова (Дніпродзержинськ). Переможець зі своєю  кращою виставою візьме участь  у Міжнародному театральному фестивалі імені Чехова в Москві ( у травні 2005 року).

У планах музичної частини «Бієнале» – виступи знаменитих авангардистів – композитора Сергія Зажитька та скрипаля Сергія Охрімовича. 29, 30 та 31 жовтня у Національній філармонії відбудеться  концерт струнного квартету «Collegium», сольна програма піаніста Євгенія Громова «Авангардне фортепіано». Твори молодих композиторів  виконає Національний симфонічний оркестр України.

Одна з найважливіших акцій «Бієнале» – синкретичний проект «Гра з Архетипом» куратора Микити Кадана. Завершити «Біє-нале» планується 28 листопада на сцені Національної опери показом вистави Сергія Проскурні «Фердидудке» за романом Вітольда Гомбровича.