Обшук «Свободи вибору»

Учора група співробітників СБУ провела обшук у центральному офісі коаліції громадських організацій «Свобода вибору», що на вулиці Десятинній,1/3, а також у квартирі координатора цієї коаліції Владислава Каськіва.

Слідчі СБУ пояснили свої дії виконанням постанови Генпрокуратури про обшук центрального офісу громадської ініціативи «Пора». Цю санкцію нібито видано у зв’язку з тим, що міліцейське Управління по боротьбі з організованою злочинністю повідомило Генпрокуратуру про ймовірну наявність в офісі вибухівки і документів про її виготовлення.

Коли правоохоронці заходили до офісу, їм пояснили, що в приміщенні розташовується не «Пора», а «Свобода вибору». Працівники СБУ погодилися, але обшук розпочали.
Народний депутат України  Юрій Павленко («Наша Україна»), який перебував на місці події, заявив кореспондентові «Вечірки», що на відміну від міліціонерів, які нещодавно провели обшук Подільського офісу «Пори», працівники СБУ поводилися доволі толерантно.

Попри це, парламентарій вважає обшук незаконним. Юристи «Свободи вибору» працюють над тим, аби це довести у суді. За попередньою інформацією, співробітники СБУ вилучили документи стосовно моніторингу виборчої кампанії, які «Свобода вибору» мала передати міжнародним спостерігачам, а також наклейки-агітки та звернення до громадян підтримати мирні акції протесту.

Журналістів до офісу не допускали.

Волонтер «Свободи вибору» Олег Радійчук через вікно повідомив, що обшук проводять вісім «есбеушників», а понятими є двоє військовослужбовців. «Вилучається все, що має хоч якийсь стосунок до діяльності організації, таке враження, що зараз будуть зривати шпалери», – сказав Радійчук.