Аби не повторилося лихоліття минулого

Київська організація Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса створила чи не єдиний в Україні музей історії тоталітаризму. Окрім експозиції, розроблено й випущено її плакатний варіант. Понад тисячу примірників уже розіслано до музеїв, наукових та навчальних закладів, де мешкають українці. Створено також електронну версію експозиції «Забуттю не підлягає».

Цього тижня відбулася звітно-виборна конференція Київського товариства «Меморіал». На ній порушувалися нагальні питання проведення просвітницької роботи серед молоді. Аби не повторилися жахи минулого, в Україні має постати ціла низка меморіальних комплексів, які б засуджували комунототалітарний режим. Насамперед необхідно завершити облаштування меморіалу «Биківнянські могили», рішення про що було прийняте Кабінетом Міністрів ще у травні 2001 року. Не вирішено питання і щодо встановлення пам’ятника жертвам голодоморів і репресій. Нищаться пам’ятники історії в Батурині, Суботові, Каневі. У зв’язку з цим конференція прийняла відповідні заяви. Окремо делегати прийняли заяву на підтримку «5-го каналу».

Делегати конференції, які представляли усі десять районів столиці, обрали керівні органи. Головою Київського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса знову обрано Романа Круцика.