Без випробувань не буває перемоги

Силові структури останнім часом посилили тиск на виборчий процес. Про це заявив керівник виборчого штабу Віктора Ющенка Олександр Зінченко. Він підготував і надіслав листи Президентові України Леоніду Кучмі, спікеру Володимиру Литвину та голові Центрвиборчкому Сергію Ківалову, де зазначив, що існує пряма загроза національній безпеці.

Вибух на Троєщинському ринку, тиск на прихильників Віктора Ющенка, постійні їх обшуки, провокації – все це, на думку пана Зінченка, стандартна схема дій проти коаліції «Сила народу». І до цього безпосередньо причетні МВС, СБУ та Генеральна прокуратура. Хоча серед правоохоронців є чимало чесних людей, які служать Конституції та законам України і часто-густо допомагають уникнути  провокацій.

За словами Олександра Олексійовича, і десятої частини зафіксованих Комітетом виборців України порушень вистачило б для відсторонення від роботи низки високопосадовців. А влада залишає такі незаконні дії без уваги. Приміром, МЗС ніяк не відреагувало на факти агітації депутатів Держдуми Росії Йосипа Кобзона та Володимира Жириновського за Віктора Януковича. У цьому контексті візит російського президента напередодні виборів доводиться розцінювати як однобічно агітаційний. Тому пан Зінченко запропонував, щоб Володимир Путін узяв участь у консультаціях разом з усіма учасниками виборчого процесу.

Олександр Зінченко впевнений, що в чинної влади підготовлений не один сценарій зриву виборів. Найбільш загрозливим може бути оголошення виборів після першого туру сфальсифікованими. Тоді взагалі не оприлюднять результатів голосування. Але народ у змозі захистити свій вибір: коаліція «Сила народу» також вестиме паралельний підрахунок голосів і оприлюднить його результати, як мінімум, на 40 хвилин раніше, ніж Центрвиборчком, запевнив пан Зінченко. Це – ще один спосіб контролю за законністю голосування.

На долю кандидатів у президенти випали нелегкі випробування!.. Попереду – найнапруженіший тиждень. Але, як зазначив Олександр Зінченко, без великих випробувань не буває й великої перемоги.