Святі місця цілющу мають силу

На південній  околиці Києва, якщо їхати новою Обухівською дорогою, серед мальовничих пагорбів, порослих буйно-зеленим лісом, заховалось від сторонніх очей сучасне поселення з поетичною назвою «Хутір Вільний».

Та спочатку про історію. Щороку перед Великоднем, попрощавшись із братами-монахами, святий Феодосій,  один із засновників Києво-Печерського монастиря, йшов з  Лаври, щоб  усамітнитися від мирських та церковних справ.  Сорок днів він молився у своїй потаємній печері, де ніхто й ніщо не порушувало  його спокою. Він назвав це своє пристанище Хутором Вільним.

Було це в XI-му столітті. Тепер  надворі вирує гомінке XXI століття. Проте й досі тут  «безмовства любитель знайде собі спокій», –  так писав на початку XX століття  православний священик Іоанн Троїцький. Справді, тільки-но  ступиш до урочища  і відразу ніби опиняєшся в іншому світі. Про сучасність, яка відступає за гомінку трасу, нагадує хіба оздоровлення пацієнтів у  місцевій  лікарні  відновного лікування, яка розмістилась майже на вершечку пагорба.

– Справді, в урочищі Церковище спершу молився лише святий Феодосій. Поступово тут виник печерний, згодом і наземний монастир, а пізніше – лікарня під назвою «Хутір Вільний», – розповідає начальник лікарні  Олександр  Пендюр. – До 2000 року це був спеціалізований санаторій  Міністерства внутрішніх справ України. Але для того, щоб надавати людям похилого віку, ліквідаторам наслідків чорнобильської аварії більш кваліфіковану допомогу, відбулося перепрофілювання медичного закладу.  Лікарня відновного лікування може надати значно кращу медичну допомогу, ніж  звичайний санаторій. До нас з усієї України почали приїжджати пацієнти, щоб тут пройти відповідний курс лікування, адже це лікарня кардіологічного профілю. Тут  оздоровлюються хворі, що  мали інфаркт, пацієнти із захворюваннями серцево-судинної системи. Підібрано й відповідний склад висококваліфікованих лікарів. Працює четверо кардіологів,  хворих  консультує доктор медичних наук професор Володимир Бульда. За його допомоги і за його рекомендаціями в лікарні обладнано палати інтенсивної терапії.

Крім того, пацієнти тут можуть пройти курс водолікування. До їх послуг – підводний душ-масаж, звичайний масаж,  різні види електро- та світлолікування. Можна спробувати на собі й цілющу дію мойнакських грязей, які сюди постійно доставляють.

Але лікування – це ще не все. Чи бачили ви, приміром, церкву з кам’яним іконостасом, над склепінням якої –  чотирнадцять метрів землі?!  Церква ця збудована в підземеллі. Вона носить  ім’я Феодосія Печерського, а історію свою веде ще із  XII століття.  Кожен може побувати у цій святій обителі, а також у Гнилецьких печерах. Вони розташовані просто біля корпусів лікарні. На відміну від лаврських, Гнилецькі печери збереглись у первісному вигляді. Тут чисте і свіже повітря, а краєвиди з вікон палат нагадують карпатські.  Спритні білки мало не з рук беруть у мешканців Хутора Вільного горішки, як і колись за часів   Феодосія Печерського.