Нобеля – охоронниці дерев

Цього року Нобелівську премію отримала кенійський еколог Вангарі Маатаї – найвідоміша у Східній Африці активістка, яка бореться з вирубкою лісів.

Заснований ще 1977 року й очолюваний нею «Рух зеленого пояса» вже багато років організовує масове садіння дерев. З її ініціативи в Африці було висаджено більш як 20 мільйонів дерев.

 У Кенії це особливо важливо не тільки для охорони водяного режиму річок, але й для забезпечення дровами, адже 90 відсотків сільського населення дотепер використовують їх для приготування їжі. Учасники руху вирощують саджанці, які потім безплатно роздають усім охочим.

Проте захист лісів країни від винищення наштовхнувся на жорстку критику місцевого уряду. Активістку не раз били, а її рух позбавляли державного фінансування. Лише недавно, у 2002 році, професор Маатаї стала депутатом кенійського парламенту, а в січні 2003-го її було призначено на посаду заступника міністра навколишнього середовища, природних ресурсів і дикої природи.

Темношкіра лауреатка в своєму інтерв’ю пресі просто і щиро заявляє: «Дерево – це прекрасно. Воно дає тінь, воно красиве і поліпшує клімат. У сільській місцевості служить будівельним матеріалом та їжею для людей і тварин. Це так чудово – саджати дерева!»