За справу взялися прокурори

Нещодавно в Генеральній прокуратурі відбувся семінар «Екологічна безпека: шляхи подальшого удосконалення прокурорського нагляду». В ньому взяли участь керівники міністерств і відомств, які здійснюють контроль у сфері охорони довкілля, народні депутати України, заступники прокурорів областей, начальники відділів нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства та природоохоронні прокурори.

Екологічна безпека в нашому суспільстві, за словами Генерального прокурора України Геннадія Васильєва, одна з найголовніших проблем. Генеральний прокурор окреслив декілька проблем, на вирішенні яких прокурорам слід зосередити особливу увагу. Найперше – це контроль за дотриманням природоохоронного законодавства потужними промисловими підприємствами. Адже вони щорічно викидають в атмосферу понад 60 мільйонів тонн небезпечних забруднюючих речовин.

Друга проблема – охорона земельних ресурсів. В Україні гостро постало питання незаконних забудов, зокрема прибережних смуг. На сьогодні понад 500 гектарів земель передано забудовникам із порушенням законодавства. Типовий приклад цього – незаконне захоплення земель на Трухановому острові, зведення численних автозаправок у прибережній смузі Дніпра.

Із незаконним захопленням землі тісно пов’язана проблема зберігання токсичних відходів. Нині їх накопичено вже понад 2, 8 мільярда тонн. Найбільше – у Дніпропетровській, Харківській і Луганській областях. Одне лише несанкціоноване звалище в Миколаєві завдало довколишньому середовищу збитків на 12 мільйонів гривень.

У Західних регіонах – інша проблема: там незаконно вирубують ліси.

На думку прокурора, ці нагальні питання не зрушать з місця, доки не запрацюють екологічні контролюючі органи, а підпорядковані та, передусім, природоохоронні прокурори уважно не вивчать екологічне законодавство України. А воно, як відомо – одне з найкращих у Європі.