Україна – не Білорусь

У це вірить депутат Європарламенту, заступник голови Партії європейських соціалістів і міжнародний спостерігач на українських виборах Ян Маринус Вірема.

«Українцям цього разу є з кого вибирати, – зазначив у Києві євродепутат. – Ми занепокоєні використанням адмінресурсу на користь провладного кандидата, але сподіваємося, що вибори будуть чесними і прозорими». Ян Вірсма нагадав, що результати останніх двох виборів у Білорусі не визнано Євросоюзом і відносини з цією державою призупинено. Соціаліст також розчарований білоруським референдумом, на якому наші сусіди підтвердили, що хочуть бачити Лукашенка своїм президентом утретє. Ян Вірсма вважає, що «бацька» переконав свій народ у тому, що, крім його власної, інших систем управління не існує. Методи Лукашенкової пропаганди міжнародний спостерігач назвав старомодними. Однак він упевнений, що справа не в їх дієвості, а в тому, що «коли ти і за ЄС, тобі в Білорусі не дадуть з цього приводу висловитися».
Заклики Юлії Тимошенко до громадян не залишати дільниці в день голосування до оголошення результатів соціаліста не шокували. «Можливість фальсифікації є. На дільницях не може бути секретів, адже вибори – публічна подія, – зазначив Ян Вірсма. – У Голландії кожен виборець, не заважаючи роботі комісії, може бути присутнім при підрахунку голосів».