Уже ділять шкуру невбитого ведмедя

Оскільки протягом останніх двох тижнів перед виборами заборонено оприлюднювати рейтинги кандидатів у президенти, то соціологи провели трохи інакше дослідження.

Експерти фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс» опитали 1800 респондентів з усієї України і визначили рівень народної довіри до тих політиків та бізнесменів, які не балотуються на пост глави держави, а перебувають в командах інших кандидатів.

Найбільший рейтинг довіри (17,5%) має голова Нацбанку і керівник передвиборного штабу Віктора Януковича Сергій Тигипко. Водночас 24,3% опитаних не довіряють йому. Не набагато відстали від нього брат Віктора Ющенка Петро Ющенко (15,5%), Юлія Тимошенко (14,6%) та керівник штабу Віктора Андрійовича Олександр Зінченко (13,2%). Не довіряють їм відповідно 27,4%, 47,1% і 23,7%. А останні місця посіли президент Індустріального Союзу Донбасу Сергій Тарута та народні депутати Давид Жванія («Наша Україна») й Микола Рудьковський (СПУ).

Розглядалися і можливі призначення на державні пости після виборів. Однак керівник фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс» Олександр Вишняк заявив, що це опитування проводили тільки щодо оточення Віктора Ющенка. Бо так побажав замовник, якого пан Вишняк відмовився назвати.

Більшість респондентів вважає, що найімовірніше прем’єр-міністром за президента Ющенка стане Юлія Тимошенко, а главою його адміністрації – Олександр Зінченко. Водночас опитані не можуть визначитися, хто стане головою Ради національної безпеки і оборони та генеральним прокурором: рейтинг жодного претендента не досяг позначки 2,5%.

Ще одне питання, яке ставили соціологи, – оцінка можливих кроків команди Віктора Ющенка у разі його перемоги. Потенційний електорат Віктора Януковича вважає, що він влаштує перерозподіл влади і покарає політичних супротивників. А прихильники лідера «Нашої України» переконані, що він виконає передвиборні обіцянки, забезпечить нормальний економічний розвиток держави і розвиватиме, а не погіршуватиме відносини з Росією.