Виборчі дільниці для… пінгвінів?

«Для п’яти українських громадян, що проживають у заполярному Урюпинську буде створено вісім виборчих дільниць. Проголосують троє, із них півтори тисячі – за Януковича. Тому ми виставимо по десять спостерігачів», – пожартував керівник прес-клубу Віктора Ющенка Олег Медведєв. Ішлося про створення великої кількості виборчих дільниць у Росії та електоральні настрої українських громадян у цій державі.

Голова Об’єднання українців Москви і заступник голови однойменної всеросійської організації Валерій Семененко повідомив, що має інформацію про намір створити понад 650 виборчих дільниць на території РФ. Під час попередніх виборів президента України їх було менше десяти. Валерій Фокович упевнений, що потреби в такій кількості пунктів голосування немає: «Більшість українців працюють у Москві, бо, скажімо, Кострома сама в личаках ходить. У російській столиці і в Підмосков’ї близько мільйона українських мігрантів. За півтора місяці надійшло тільки сто заяв про бажання взяти участь у голосуванні. Я особисто спілкувався з мігрантами. Більшість із них обирати українського президента не буде. Одним – ніколи, інші бояться, адже не у всіх реєстрацію оформлено належним чином. За моїми прогнозами, у виборах візьмуть участь щонайбільше кілька десятків тисяч осіб. Навіть двісті дільниць – це забагато».

Валерій Семененко впевнений, що така «турбота» про волевиявлення наших мігрантів – результат домовленості між українською та російською владою з метою фальсифікації: «Цілком можливо, що за цей мільйон українських громадян проставлять галочки. Адже навіть із тих, хто прийде на дільниці, не всі за Януковича». Це був натяк на славнозвісний з’їзд українських громад у Москві, який одностайно підтримав нашого прем’єра. Василь Антонів – голова правління Товариства української мови «Славутич», яке працює в Росії з 1988 року, запевнив, що «більшість із присутніх на тому з’їзді – українофоби». Валерій Семененко повідомив, що багатьох організацій представлено не було. «У з’їзді брали участь нещодавно створені земляцтва. Де вони були, коли ми створювали в Москві українську бібліотеку, освітній центр? Це не громадські організації, а учасники передвиборного мітингу Януковича».

Про свою структуру Валерій Фокович сказав, що її члени мають різні політичні погляди і додав, що вважає неетичним проводити якісь передвиборні акції. Адже основна мета об’єднання – культурно-просвітницька. Крім того, чимало його членів мають російське громадянство і не мають права втручатися у внутрішню політику України. Заяви Януковича про надання російській мові статусу другої державної і про подвійне громадянство Валерій Семененко прокоментував так: «Насправді це призведе до розколу України. Мабуть, Віктор Федорович, коли говорив, не подумав. Або подумав… потім».

Представники об’єднань українців не схвалюють взаємних візитів українських та російських посадовців напередодні виборів. Василь Антонів провів історичну паралель: «Багато князів теж їздили в Золоту Орду по ярлики, щоб правити. Але якщо Януковича призначить російська влада, він буде не президентом, а губернатором «Югів Росії». Саме таким чином пан Антонів прокоментував майбутній візит російського президента в нашу державу на святкування 60-ї річниці визволення України. Наші держпосадовці не пов’язують участь Путіна у параді на Хрещатику з наближенням виборів, а кажуть, що, мовляв, «росіяни з українцями разом кували Перемогу». Але ж і білоруси «кували», то хай і О.Лукашенко приїде.