«5-й канал»: боротьба за виживання

Керівництво і журналісти телекомпанії «5 канал» мають намір 25 жовтня оголосити голодування у разі, якщо їхні вимоги – зняти арешт із рахунків і визнати телекомпанію переможцем мовлення на 48 каналі в Києві – не буде виконано. Цю заяву озвучив ведучий «5 каналу» Роман Скрипін під час прес-конференції, що відбулася 20 жовтня в прямому ефірі.

Тема прес-конференції більш ніж красномовна: «5 канал» – боротьба за життя». На жаль, це не гіпербола, а сумні реалії сьогодення. Трохи більш ніж рік тому, а саме 1 вересня 2003-го, ми почули про створення «Каналу чесних новин». Це був своєрідний виклик існуючій системі телеінформування (ліпше сказати «телезомбування») посполитих, себто нас із вами.

За цей час «п’ятиканалівці» привчили нас, що, ввімкнувши «ящик», виявляється, ще можна почути правду, яка вельми рідкісною гостею є на так званих провідних каналах. До хорошого, як відомо, звикаєш швидко. Ось і ми непомітно звикли, що необов’язково на біле казати чорне. Об’єктивність у висвітленні подій, вишукана толерантність до думок запрошених у студію політиків – це візитівка «5-го». І це попри те, що цих неповних 14 місяців працювати колегам доводилося аж ніяк не в тепличних умовах. Як сказано в розповсюдженій заяві: «Політичний тероризм, тиск та залякування торкнулися майже кожного працівника «5 каналу». Але ми гідно робимо свою справу, до якої прислуховуються, якої бояться, якій довіряють і яку намагаються знищити. Знищують ті, хто боїться правди, кому вона заважає і кого вона дратує».

Приводом для того, щоб «5-й» щез із наших екранів, став позов народного депутата Володимира Сівковича до іншого народного обранця Петра Порошенка – той у прямому ефірі «5 каналу» заявив, що нібито Сівкович як голова тимчасової слідчої комісії ВР, яка вивчала обставини захворювання В.Ющенка, сфальсифікував результати діяльності комісії. В.Сівкович не на жарт образився на П.Порошенка, а в результаті одкошелилось на «5 каналі». Як ніколи «вчасно» – перед самісінькими виборами. Тепер про їх перебіг можна буде дізнатися хіба що з «ворожих» радіоголосів.

Один мудрий чоловік закарбував: Україна – не Росія. Що ж, цілком можливо. Певен, що вона і не Чехія. Кілька років тому намагання закрити навіть не канал, а телевізійну передачу (!) спричинило такий шалений спротив тамтешнього люду, що високопосадовці спішно відмовилися від свого задуму.

«5 канал» звертається до тих, «хто боїться правди, чи тих, хто йде на поводу у влади», – не з проханнями, а з ультимативними вимогами. А від депутата Верховної Ради Володимира Сівковича вимагає «привселюдно вибачитися за використання каналу у власних політичних цілях».