Нас попереджають. Що далі?

Президентські вибори в Україні мають вирішити політичне майбутнє та міжнародну орієнтацію не тільки  нашої держави, а й цілого Східноєвропейського регіону. Таку думку висловив впливовий політолог, сенатор-республіканець від штату Арізона Джон Маккейн у газеті «Вашинґтон Пост». Він вважає, що значення наших виборів полягає не тільки у тому, котрий кандидат переможе, а й у тому, чи буде наша держава розвиватися демократичним шляхом.

Сенатор пише, що якщо український уряд продовжить репресії проти опозиції і підтасує результати виборів, то це неминуче негативно позначиться на відносинах України зі США та країнами Європи. З огляду на це наше керівництво має припинити наступ на демократію та ухвалити мужнє рішення про проведення вільних і чесних виборів. «Якщо це буде зроблено, США та ЄС мають зміцнити відносини з Україною, уважно поставитися до питання про її майбутній вступ до НАТО і ЄС, розвивати двосторонні відносини та визначити методи розширення торговельних зв’язків», – додав пан Маккейн.

Якщо ж влада України продовжить тиск на опозицію, а результати виборів будуть сфальсифікованими, то США та ЄС мають заборонити видавати візи тим, кого вважатимуть винуватцями. «Такі заходи не тільки обмежать цим чиновникам можливість проводити відпустки на закордонних лижних курортах, а й не дозволять їм вести бізнес у Європі та Сполучених Штатах».

При цьому він наголосив, що західні демократії мусять подумати і про введення інших адресних санкцій. «Якщо українські лідери мають намір вести свою країну далі по «білоруському шляху», то й світ ставитиметься до них так само, як до президента Білорусі, що перетворився у міжнародного ізгоя», – зазначив Маккейн.

Це вже не перше попередження вищому керівництву України з боку ЄС та США. Найбільш окреслені практичні перспективи має законопроект американського конгресмена-республіканця Дани Рорабахера «Про демократичні і вільні вибори в Україні», який передбачає введення санкцій щодо вищого керівництва України у разі проведення недемократичних президентських виборів.

Як зазначив у коментарях агенції «Поступ» директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко (на знімку внизу), чим більше Україна ставатиме схожою на Білорусь, тим більше її керівництву загрожуватиме міжнародна ізоляція. «Якщо порушення на цих виборах перейдуть за певну межу, то я думаю, що нове керівництво навіть не зможе виїжджати у країни Заходу», – зазначив політолог.