А Нерон і в комп’ютері закляк…

Є люди, життя яких не вимірюється коротким людським віком. Для них не існує смерті в звичайному розумінні цього слова. Адже вони продовжують жити в нашій пам’яті, стаючи прикладом справжньої Людини для прийдешніх поколінь. Один із них – великий син України, відважний керівник ОУН-УПА Степан Бандера. 15 жовтня минуло 45 років з того дня, коли він, підступно вбитий радянським агентом  Б.Сташинським, знайшов безсмертя в серці кожного небайдужого до своєї історії українця.

З цієї нагоди Центр національного відродження ім. Степана Бандери та Київська міська організація Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса в Будинку вчителя організували вечір пам’яті провідника Організації українських націоналістів. У своєму виступі на цьому вечорі доктор історичних наук, професор Київського Національного університету ім. Т.Шевченка Володимир Сергійчук повідав аудиторії історію національно-визвольного руху, яскраві представники якого – Мазепа, Петлюра, Бандера. Зокрема додав: «На жаль, влада ігнорує борців за свободу. Вона вже  кладе  квіти до пам’ятника Кобзаря в день його перепоховання та на могилу Героїв Крут, а от ветеранів УПА й досі не може визнати та гідно їх вшанувати на державному рівні».

На щастя, героїв увічнює народ. Тому символічною є назва експозиції «Забуттю не підлягає», електронну версію якої презентували голова столичного «Меморіалу» Роман Круцик та доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал. Там представлено жахливі, свого часу приховані, сторінки нашої історії.

Коли на сцені перед сивочолими ветеранами з’явився молодий онук Степана Бандери, присутні вкотре мали змогу пересвідчитись у безсмерті легендарного героя, який здавалося, відродився в образі свого нащадка з таким самим ім’ям і прізвищем, аби на власні очі побачити, чи стала Україна в XXI ст. такою, про яку він мріяв під час довгих років невтомної боротьби?  Певно, що ні. Колись, щоб роз’єднати українців, агенти НКВД, спеціально перевдягнені у форму УПА, фізично знищували мирне населення.
Натомість нині, за словами Степана Бандери-молодшого, нас «вбивають» інформаційно. Промовистий приклад – так званий «оунівець» – Роман Козак. «Такі люди, як він, є «інформаційними сташинськими», – підсумував Степан Бандера.

На завершення вечора із віртуальною містерією «Нерон» виступив драматичний колектив села Ямниця, що на Івано-Франківщині. Автор вистави – головний редактор Івано-Франківського обласного телебачення Олена Бабій. Режисер-постановник – Семен Вільчаківський. Не без пригод добирались до Києва гості з Івано-Франківщини.  Адже можновладці дали вказівку не пускати до столиці «підозрілих» осіб. Коли артисти виїхали з Івано-Франківська, їх зупинили, конфіскували автобус і вони змушені були добиратися до Києва на попутних авто. Віртуальна містерія «Нерон» у містично-фантастичному стилі відображає проблеми сьогодення. Герої містерії Лихвар і Чорт за допомогою комп’ютера  намагаються оживити кривавого римського диктатора Нерона, доручивши йому панування над Україною. Проте несподівано «штучний інтелект» відмовляє їм у цьому. Цей факт засвідчує, що  ніякі брудні сучасні технології не в змозі встановити в Україні нелюдську владу. Віриться, що добро переможе не лише в казці, а й у реальному житті.