Молодь дбає про киян

Розвиток науки потребує нових талантів. Проте молодим науковцям досить важко домогтися суспільного визнання. Першим кроком до нього став конкурс «Інтелект молодих – на службу столиці», який днями відзначив своїх переможців.

Конкурс мав на меті визначити найкращі інноваційні наукові проекти, що можуть поліпшити умови життя у столиці. До участі у ньому було залучено студентів, молодих вчених та викладачів віком до 35 років з різних вузів Києва. Конкурс тривав з 1 березня по 30 квітня цього року і проводився з ініціативи Головного управління освіти і науки міста Києва за підтримки Наукової ради при Київському міському голові.

Першу премію (3 тис. грн.) в номінації «Комунальне господарство міста» здобув проект «Українська екологічна енциклопедія».

– Ця книга – фундаментальне видання, рівних якому в нашій країні немає, – розповіла авторка проекту, старший викладач Державної академії житлово-комунального господарства Аліна Бохан.

Створення книги було приурочено до торішнього саміту міністрів Європи з питань довкілля. Вийшла вона невеличким накладом у подарунковому форматі, і кожен високопосадовець відвіз її до своєї країни. «Навряд чи їм де-небудь дарували щось подібне, – продовжує пані Аліна, – адже це видання – оригінальне у своїй галузі. Воно містить екологічні й економічні терміни, відомості з дотичних наукових сфер. На жаль, поки що цю книгу придбати не можна, але незабаром «Українську екологічну енциклопедію» перевидадуть і вона стане доступною для широкого загалу». Авторка сподівається, що перемога на конкурсі сприятиме прискоренню цього процесу.

Загалом, конкурс «Інтелект молодих – на службу столиці» дістав схвальні відгуки не тільки його учасників, а й фахівців. Тож відтепер він стане традиційним, що дасть розумній молоді ще більше шансів здобути суспільне визнання і державну підтримку в науковій праці.