Щоб цвів узимку гіацинт

Хто б з нас не хотів сурової зими або ранньої весни, коли в природі рослини ще відпочивають, мати в кімнаті чарівні живі квіти, до того ж вирощені власноруч? Уявіть: за вікном тріщать морози або мете завірюха, а у вас на підвіконні маленька весна, яка порадує до того ж надзвичайним ароматом. Серед відомих рослин, цвітіння яких можна викликати в не сезонний для них період, можна порекомендувати гіацинт.

Посадковий матеріал (найчастіше імпортований із Голландії) ви можете придбати в спеціалізованих магазинах. Цибулини вже пройшли спеціальну підготовку і їх рекомендовано для вирощування в кімнатах. Особливість цієї підготовки в тому, що цибулини, призначені для вигонки, після викопування з ґрунту піддають впливу підвищених температур під час зберігання (з метою формування повноцінного зачатка суцвіття). А умови для укорінення й росту квітконоса ви маєте створити самі. Цей етап називають періодом охолодження, триває він 10-16 тижнів.

Після того, як придбали цибулини в магазині, вам залишається їх посадити й створити умови для охолодження.

Для висаджування використовуйте поживну суміш ґрунту, яку теж можете придбати в квіткових магазинах. У горщик діаметром 15 см посадіть 3 цибулини, розмістіть їх щільно, але таким чином, щоб вони не торкалися одна одної, а також стінок горщика. Вільні проміжки заповніть ґрунтом так, щоб було видно тільки верхівки цибулин. Потім рясно полийте. Рівень ґрунту має бути нижче країв горщика на 1 см. Потім перенесіть горщики з висадженими цибулинами в темне прохолодне й вологе приміщення (температура повітря від 5-9 до 13оС, вологість – 95%) терміном на 10-16 тижнів залежно від термінів вигонки. Якщо немає спеціального приміщення, можете для цього використати холодильник. Закрийте горщики поліетиленовою плівкою і помістіть їх у нижнє відділення. Не забувайте поливати цибулини щотижня. Під час періоду охолодження відбувається укорінення та проростання паростків. Коли вони досягнуть висоти 4-6 см, перенесіть горщик до світлого приміщення (температура 23-25оС). Перші 3-4 дні притінюйте рослини чорним папером або плівкою. Щоранку поливайте. Для того, щоб продовжити період цвітіння, після розпускання суцвіття перенесіть рослини до прохолодного приміщення (температура 16-20оС).

Щоб уникнути «сюрпризів» та отримати якісні квітконоси, під час вирощування врахуйте такі поради:

– якщо під час висаджування помітили на цибулині кліщів або личинки білокрилки, занурте її у воду (температура 45оС) за 1 годину до висаджування;

– щоб на цибулині не з’явилася пліснява і вона не загнила, не слід надто рясно поливати. До того ж надмірні поливи можуть призвести і до загнивання квіток;

– для того, щоб цвітіння відбулося одночасно й рівномірно, висадіть в один горщик цибулини однакового розміру;

– не тримайте горщик з рослинами занадто тривалий час у темряві, бо отримаєте рослини з довгими зів’ялими листками.

– гіацинти можуть не зацвісти, якщо для вигонки використаєте замалі цибулини або не витримаєте період охолодження (залежить від сортових особливостей).

Майте на увазі, що вигонка призводить до виснаження цибулин, тому для наступної вигонки придбайте новий посадковий матеріал.

Серед багатьох сортів гіацинтів, асортимент яких щороку поповнюється, фахівці для вигонки рекомендують такі:

– для дуже ранньої вигонки (листопад): рожеві – Розалія, Анна Марі; Бісмарк – світло-фіолетовий, Остара – блакитний, Генерал Келер – синій;

– для ранньої (грудень-січень): сині – Блю Медик, Дельт Блю; рожеві – Ерос, Марконі; білий – Інносанс; червоний – Ян Бос.

– для середньої (лютий): білі – Бен Невіс, Карнегі; рожеві – Амстердам, Леді Дербі; жовтий – Єлоу Хаммер, оранжевий – Джипсі Куін.

– для пізньої (березень-квітень): кремовий – Хоркей, червоний – Циклоп, синій – Кінг Кодро.

Оксана СИВОРАКША