«Терористичне» яйце для Жириновського

Ющенко балотується на пост президента вдруге. Його хвороба – справа рук Юлії Тимошенко. Яйцеметання в Януковича сталось у Львові. Польща збирається захопити Івано-Франківськ. Це не маячня, а тези виступу заступника голови Держдуми Росії, доктора філософських наук Володимира Жириновського. А Сполучені Штати, сказав він, повним ходом готують в Україні бойовиків. Чи то пак, на Україні. Адже Володимир Вольфович наголосив, що йому так говорити приємніше.

На прес-конференцію в УНІАН зібралося стільки журналістів, що, здавалося, не те що яблуку, а голці ніде було впасти. Однак натреновані охоронці Жириновського розвіяли цю ілюзію. Вони вмить розштовхали натовп, аби за наказом свого боса викинути із зали неугодного журналіста. Це сталося після того, як редактор «Молодіжних хронік» Вадим Гладчук запитав у Володимира Вольфовича, чи не боїться той отримати яйцем за свої висловлювання щодо Тузли. І єхидно покатав у руках зловісний для українського політикуму предмет. У гостя від цього сталась істерика, він зарепетував щось про спробу теракту, після чого невідь-звідки посеред зали виросло шафоподібне створіння і взяло «терориста» під білі рученьки.

Подібна доля спіткала і представника українських лібералів, котрий насмілився запитати: як Жириновський, представник російського лібералізму, може виступати прихильником жорсткої державної вертикалі? «Ми в Москві самі вирішуємо, які в нас будуть комуністи, які демократи», – відповів доктор філософських наук. Потім він підтвердив, що офіційно підтримує в українській виборчій кампанії Віктора Януковича і не вважає це агітацією. Попри те, що Жириновський кілька разів нагадував, що він тут у гостях, йому закинули, що його дії відбивають модель поведінки Росії в Україні. ВВЖ відверто сказав, що вплив РФ в Україні – природне явище. «Незручні» запитання українського ліберала спричинили до знайомства із представником шафоподібних: Жириновський наказав перевірити посвідчення. Із документами все було гаразд, однак журналістові знову ж таки довелося залишити зал. На масове обурення гість відповів, що йому не сподобався зовнішній вигляд, мовляв, порядні журналісти в таких засмальцьованих пальтах не ходять.

Яєчний дискурс описаним інцидентом не завершився. Хоч Жириновський і репетував, що більшість присутніх «зараз побіжить отримувати гонорар під американське посольство», представники ЗМІ продовжували засипати його «незручними запитаннями», які провокували незграбні відповіді. На прохання проаналізувати яйцескандал із Януковичем прозвучала тирада: «Та це його охоронці винні. Аби я приїхав до Львова (!) і кожен стояв би з яйцем – вони усі  уже сиділи б у львівській каталажці». Щодо хвороби Ющенка, Володимир Вольфович заявив: «Юля, ця Тимошенко, його доконає. Це такий сценарій у них. Уявіть, а якщо кандидат оце хворіє, а перед виборами помирає? У нас такі ж хворі Явлінський і Гайдар».

Оскільки Жириновський формально прибув на запрошення Слов’янської партії України, яку очолює кандидат у президенти Олександр Базилюк, останньому милостиво надали слово. Він ледве не рвав сорочку на грудях, виступаючи проти знищення російської мови. Донбас та інші східні регіони, за Базилюком, перетворилися на «внутрішні колонії», з яких постійно перекачують гроші в Галичину. ВВЖ, продовжуючи тему, заявив, що США «через культурний геноцид видушують російську мову з України», намагаючись «втягнути її в НАТО і ЄС». А Євросоюз, за оцінкою філософа, – це «новий європейський колгосп», який викачуватиме наші ресурси і перекидатиме сюди зайву робочу силу. Крім того, політпророк Жириновський намалював страшну футуристичну картину: Німеччина вимагає відновлення Пруссії, через що у Польщі відбирають Сілезію. Посполиті натомість відбирають в України Франківщину, а Туреччина – Крим. Для цього США вже готують на нашій території бойовиків, які маскуються під демократичні міжнародні організації. І тільки Росія достатньо сильна, щоб протистояти такому свавіллю. А Ющенко чинить спротив, намагаючись очолити «несвідомих». За версією Жириновського, вже вдруге. Коли йому нагадали, що опозиціонер балотується вперше, Вольфович, навіть не знітившись, виправився: «Але ж хотів, намагався…»
Зараз артист від політики мандрує містами – попри всі його сподівання – нашої держави. А у п’ятницю, 22 жовтня обіцяв повернутися до Києва і порадувати журналістів новою серією мудрих думок.