Верховна Рада може стати «вакантною»

Хто тепер є більшістю у Верховній Раді, а хто парламентською опозицією, сказати важко. Учора з приводу цього сперечалися навіть самі народні обранці.

Представники фракцій, які нібито входять до більшості, учора заблокували трибуну Верховної Ради, але нічого не домоглися. А вимагали вони припинення роботи парламенту напередодні виборів. Аби, як сказав їхній координатор Степан Гавриш, з її трибуни не лунали образи на адресу Януковича і агітація за Ющенка.

Ті ж фракції, яких ми досі вважали опозиційними, та ще депутати з НДП, НАПУ і «Центру» продовжували працювати, розглядати законопроекти, голосувати. І набирали понад 240 голосів. Це, на думку Юрія Костенка з «Нашої України», і є ті обранці, з яких «поступово сформується нова більшість, що юридично оформиться після виборів». Півроку тому опозиціонери  теж блокували трибуну. Відмінність між цими діями Костенко пояснив так: «Ми відстоювали право народу обирати президента, а вони хочуть позбавити народ права на об’єктивну інформацію, єдиним джерелом якої залишилася Верховна Рада».

Позафракційний Олександр Волков бачить різницю в іншому: «Вони йдуть на зрив засідання, а робити цього не вміють. Я дивлюся на тих, хто сьогодні блокує трибуну, і складається враження, що їх туди загнали, впхнули, а не сказали, що робити, які мікрофони ламати. Вони постояли і розійшлися, ніякої агресії… Як опозиція блокувала, то і пляшки летіли, і ще щось, а ці як ото якусь кару відбувають».

Дивував й інший момент: на носі ухвалення держбюджету, урядових програм, за які ніби ратують у Кабміні, а проурядові фракції блокують їх розгляд. «Може, більшість не хоче приймати бюджет, вважаючи його нереальним?» – запитував колег комуніст С. Гмиря. «Уряду ставлять непосильні завдання, що є політичними спробами дискредитувати прем’єра», – відповідав С. Гавриш. Незрозуміло лише, як тоді узаконити проект бюджету, що його В. Коновалюк з «Регіонів» назвав «бюджетом перемоги Януковича».

Соціаліст С. Ніколаєнко вважає, що «уряд однією рукою подає бюджет, а іншою – намагається зірвати його розгляд».

Після двогодинного блокування трибуни провладні фракції домоглися перерви, а потім узгоджену заяву виголосив С. Гавриш. Спекуляція, політичні ігри, дешеві і порожні передвиборні гасла, істерика, безглуздя – це не повний перелік оцінок діяльності Верховної Ради від її «більшості». Крім того, лідери фракцій-блокувальників закликали Президента України не підписувати законів, ухвалених без їхньої участі, вважаючи таку роботу ВР нелегітимною. Після цього виступив О. Зарубінський з НДП. Він заявив, що під виголошеною Гавришем заявою не має бути підпису представника НДП, бо «це питання не обговорювали у фракції, а тому ніхто не має права говорити від її імені». Спікер В. Литвин теж назвав заяву «політиканством». І звернувся «до великих вождів», укотре наголошуючи: «Зірвати роботу парламенту не вдасться. На Верховну Раду замок не буде повішено». Хоча, за його словами, «є сценарій з двох частин»: перша – зрив роботи перед виборами, друга – визнання недієвості парламенту після виборів. «Сімдесят відсотків з вас більше не прийде сюди, бо після виборів багатьом людям треба буде десь знайти роботу, тож оголосять дострокові вибори», – вважає спікер. Може, ті «мільйонери і директори заводів, які блокують роботу парламенту» (за Томенком), таким чином і заробляють собі майбутнє місце працевлаштування?