Головко, Лобановський і «Шахтар»

Паляниця, Шебек і «Дніпро»

114 футболістів узяли участь у переможних для їхніх команд «кришталевих» матчах. Найчастіше – по п’ять разів – київські динамівці Сергій Ребров і Олександр Головко. По чотири рази безпосередньо святкували кубковий тріумф динамівець Андрій Гусин, а також гірники Сергій Ателькін, Дмитро Шутков і Сергій Попов. І ще десятеро гравців, у тому числі легендарні динамівці Олег Лужний і Андрій Шевченко, перемагали в останніх поєдинках кубкового турніру по три рази.

Двоє футболістів зіграли аж у шести фіналах: Олександр Головко, з урахуванням невдалого для «Таврії» вирішального матчу 1994 року, й Андрій Гусин, який 1993 року програв разом із «Карпатами», а 2002-го – з «Динамо».

Олександр Паляниця, як і дніпропетровський «Дніпро», може вважатися найбільшим невдахою другого за престижністю вітчизняного турніру. Він тричі виступав у фіналі й щоразу зазнавав невдачі. Причому, щоразу з іншою командою: 1995 року – з «Дніпром», 1999-го – з «Карпатами» і 2000-го – з «Кривбасом». А взагалі в невдалих для своїх команд фіналах узяли участь аж 165 гравців і 14 з них, у тому числі такі популярні, як Гецько, Ковалець і Рева, програли по два вирішальних поєдинки.

Мирча Луческу, відомий румунський фахівець, який в травні очолив «Шахтар», став третім іноземцем, що вивів українську команду на «кришталеву» вершину. До нього спромоглися на це росіянин Володимир Сальков (1995 рік) та італієць Невіо Скала (2002-й). Цікаво, що й вони досягли кубкового тріумфу з донецьким клубом.

Валерій Лобановський залишається й надалі кубковим рекордсменом серед наставників. По-перше, він тріумфував аж тричі зі своєю командою – київським «Динамо». А по-друге, здійснив це впродовж трьох років – з 1998-го по 2000-й. Валове досягнення Метра 2001 року повторив Віктор Прокопенко, серійне, либонь, повторити не вдасться нікому. Принаймні в найближчих сезонах.

Олексій Михайличенко, тренер «Динамо», – єдиний, хто ступив на «кришталеву» вершину, спочатку спіткнувшись біля її підніжжя. А Михайло Фоменко та Валерій Яремченко, навпаки, зазнали фінальних невдач після попередніх тріумфів.

«Шахтар» упродовж чотирьох років поспіль брав участь у кубкових фіналах. Але бодай повторити виняткового досягнення «Динамо», котре тричі поспіль здобувало другий за вагою приз українського футболу, не зумів.

Сергій Шебек увійшов до літопису кубкових фіналів як найгрізніший арбітр: він вилучив двох гравців з поля, а ще шістьох покарав попередженням.