Червоній швидше, помідоре!

Це питання, напевно, найбільше зараз цікавить городників, бо всі хочуть якомога швидше поласувати помідорами, вирощеними власними руками. Важливо також, щоб усі плоди, які зав’язалися, достигли, та ще й без хімічних препаратів. Для цього, передусім, необхідно правильно формувати рослини.

Помідори мають властивість сильно галузитися. Із кожної бруньки, що розміщена у пазухах листків на головному пагоні, виростає додатковий пагін – пасинок. Видалення цих пагонів називають пасинкуванням.

Для чого пасинкувати? Якщо цього не робити, на рослині утвориться багато пагонів і на кожному з них будуть квіткові китиці. Від їх кількості залежить тривалість достигання плодів: із збільшенням китиць початок плодоношення затягується. Рослина в цьому разі витрачатиме речовини не на наливання плодів, а на ріст пасинків. Пасинкування сприятиме перерозподілу продуктів фотосинтезу, спрямує їх на прискорення достигання (на 5-6 днів) та збільшення урожаю плодів. Крім цього, такий прийом зменшить ймовірність ураження рослин хворобами, оскільки вони будуть краще провітрюватися та освітлюватися.

Пасинкування поєднують із прищипуванням. За цього видаляють не весь пагін, а тільки верхівкову бруньку. Це роблять з метою припинення росту пагона та посилення надходження поживних речовин на формування наявних плодів. Прищипування проводять залежно від сорту, кількості пагонів на рослині та погодних умов над другою, третьою і четвертою китицями. Верхівку пагона прищипують, залишаючи при цьому 2-3 листки. Такий прийом практикують і за місяць до закінчення плодоношення. Завдяки цьому відбувається інтенсивний відтік речовин у плоди і збільшується їх маса. Одночасно з прищипуванням видаляють китиці, на яких плоди не встигнуть сформуватися.

У яких випадках обов’язкове пасинкування?  При загущених посівах, при вирощуванні пізньостиглих, високорослих сортів і гібридів та тоді, коли відбувається надмірний ріст листків та стебел, а плоди формуються повільно.

Пасинкуючи, рослини можна формувати в одне, два і три пагони. За однопагонового формування на основному стеблі видаляють усі пасинки, які утворюються. Такий спосіб доцільно вибирати, якщо хочете отримати ранній урожай.

Формуючи рослини у два пагони, крім центрального стебла, залишають один пасинок, що росте зразу ж над першою китицею. Всі інші бокові пагони видаляють. За цього центральне стебло прищипують над третьою-четвертою китицею, а пасинок – над другою-третьою залежно від погодних умов та стану рослини. За такого формування перший урожай зберете на кілька днів пізніше порівняно з однопагоновим.

При трипагоновому формуванні, крім пасинка над першою китицею, залишають ще один, розміщений нижче неї. Для цього слід залишити кілька пасинків довжиною 8-10 см та вибрати найбільш розвинений, а решту – видалити. Такий спосіб застосовують, коли посіви не загущені та, в основному, для високорослих сортів. Верхівки всіх пагонів після утворення потрібної кількості китиць прищипують. До цього на головному стеблі має утворитися не менш як три китиці.

Скоростиглі компактні кущі, у яких китиці розміщуються через листок, а деколи і дві підряд без чергування з листком, краще формувати у два пагони по чотири китиці на кожному.

Низькорослі штамбові кущі скоростиглих помідорів можна не пасинкувати, однак його проведення дасть змогу зібрати врожай до появи фітофторозу.

Коли і як часто проводити пасинкування? Це треба робити систематично, щоб пасинки мали довжину не більш як 5 см. Видаляти їх краще ножицями, стежачи при цьому, щоб вони були чистими. Зрізуючи пасинок, залиште «пеньок» довжиною до 1 см – це затримає появу на цьому місці нового пагона. Робити це необхідно зранку, краще в сонячну погоду, щоб ранки швидко підсохли.

Крім пасинків, слід видаляти і листки, якщо їх багато. Виламувати їх потрібно так, щоб сонячні промені потрапляли на плоди, що формуються. Однак у жодному разі не видаляйте листок, який розміщений відразу за китицею. Не можна також видаляти і нижні листки, якщо плоди на першій китиці ще не зібрані. Інакше вони будуть дрібними.

Систематично видаляйте і китиці, на яких вже зібрано врожай, а також деформовані, пошкоджені плоди та жовті листки.