Гармонія на стендах

У столиці триває Друга міжнародна виставка-форум «Довкілля-2004» і Всеукраїнська екологічна конференція «Україна – рік після 5-ої Всеєвропейської конференції міністрів охорони навколишнього природного середовища «Довкілля для Європи». З нагоди відкриття  заходів міністр охорони навколишнього середовища   України Сергій Поляков дав прес-конференцію, на якій торкнувся багатьох питань екології.

Зокрема, пан Поляков зазначив, що Україна все ж таки робить, хоч і повільні,  кроки до покращання стану природного довкілля. Приміром, модернізовано обладнання на домнах «Криворіжсталі», «Азовсталі», встановлено нові ефективні фільтри на підприємствах і заводах («Енергія», Київ, завод ім. Ілліча, Маріуполь). Також ведеться моніторинг атмосферного забруднення в регіонах України. Згідно з його даними, найзабрудненішою є Донецька область, на другому місці – Дніпропетровська, на третьому – Запорізька.

Детальніше було  обговорено питання доцільності ратифікації Україною Кіотського протоколу за умов, коли економіка держави йде угору. Зі слів міністра, наша держава має абсолютну вигоду від затвердження цього протоколу, адже ліміти викидів вуглецю для України встановлені за вимогами 1990 року. Проте, навіть за таких темпів розвитку промисловості, як нині, вважає Поляков, показників 90-тих ми досягнемо за років 15-20. До тих пір Україна матиме можливість продавати невикористану частку викидів і на виручені кошти модернізувати галузі промисловості.

Результатом роботи Всеєвропейської конференції в Києві стало підписання Карпатської конвенції, яка покликана простежити несанкціоновану вирубку карпатських лісів. Також плануються заходи з оздоровлення басейну Дніпра і поліпшення якості питної води на 2004 – 2010 роки, дії в захисті ґрунтів від опустелювання, підтоплення та замулення. Важливою справою має бути інвентаризація видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України.